Koli basili bakterisi ile mayınların yeri uzaktan tespit edilebilecek

Koli basili bakterisi ile mayınların yeri uzaktan tespit edilebilecek
Bilim insanları oldukça sıra dışı bir buluşa imza attı. Genetiği değiştirilen koli basili bakterisi ile mayınların yeri uzaktan tespit edilebilecek.

Mayınların yerini uzaktan tespit edilebilecek

Bilim alanında yaşanan ilginç gelişmeler hem şaşırtmaya hem de oldukça ilginç alanlarda imkanlar sağlamaya devam ediyor.

İsrail İbrani Üniversitesi’nden bilim insanı Prof Shimshon Belkin ve ekibi, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştıkları kara mayınını uzaktan tespit edecek ‘ışıldayan koli basili’ bilimsel çalışmasında 3 yıl içinde geniş alan testlerine başlanacağını açıkladı.

DHA’ya çalışma hakkında açıklama yapan Prof. Belkin, hedeflerinin genetiği değiştirilen koli basili bakterisinin, mayın olduğu şüphelenilen bölgeye serpilmesiyle, ateşböceği gibi parlaması ve mayının yerini uzaktan tespit edilmesi olduğunu söyledi.

Genetik değişikliğe uğratılan koli basili bakterisinin toprağa veya insana ne yararlı ne de zararlı olmadığını vurgulayan Prof. Belkin, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek, “Kara mayınları tamamen kapatılamıyor ve patlayıcı buharlarının izleri, böylece madenin gövdesinden çıkıyor ve üzerindeki toprakta birikiyor. Köpeklerin veya farelerin gömülü mayınları algılamak için eğitilmiş olmalarının nedeni budur. (Bu hayvanlar) Mayının kokusunu değil, üzerindeki iz patlayıcı moleküllerin kokusunu alır” ifadelerini kullandı.