Meclis Genel Kurulu'nda rakı tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda rakı tartışması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana Valiliği’nce iptal edilen Kebap ve Şalgam Festivali’ne ilişkin sorulan bir soruya, “Eğer bahsedilen rakı festivaliyse, Adana Valiliği’miz geçen yıl da yasak koydu. Kebap festivaline dönmüşse bilmiyorum” cevabını verdi. CHP’li Özgür Özel, Soylu’ya itiraz ederek, “Anadolu’da öyle IŞİD’in dayattığı gibi bir Müslümanlık anlayışı yoktur” sözleriyle tepki gösterdi.

TBMM’de devam eden 2020 Bütçe Görüşmelerinde bakanlığının bütçesi görüşülen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Adana Valiliği’nin yapılmasına izin vermediği Kebap ve Şalgam Festivali’ne ilişkin bir soru yöneltildi.

Bir milletvekili, Genel Kurul’da bulunan Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle, Adana’daki festivalin iptal edilme gerekçesini sordu.

Bakan Soylu, kebap ve şalgam festivali gibi bir festivalin söz konusu olmadığını öne sürerek, “Maalesef ne kadar geleneklerimize uygun bilmiyorum, ama bahsettiğiniz festival bu olsa gerek. Valiliğin bu rakı festivaline bir yasağı söz konusudur. Eğer bahsedilen rakı festivaliyse, Adana Valiliğimiz geçen yıl da yasak koydu. Kebap festivaline dönmüşse bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU’DA IŞİD’İN DAYATTIĞI GİBİ BİR MÜSLÜMANLIK ANLAYIŞI YOKTUR”

Bakan Soylu’nun sözlerinin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerinden söz alarak Soylu’yu eleştirdi.

Özel, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne doğrudan bir yük getirmeyen Kebap ve Şalgam Festivali’nin ilk olarak Aytaç Durak döneminde başlatıldığını, Hüseyin Sözlü döneminde devam ettirildiğini hatırlatarak, “Bu festivalde bugüne kadar hiçbir olumsuz örnek yaşanmamışken, kebap ve şalgam festivali olarak isimlendirilmişken, rakı festivali olarak anılması doğru değildir” dedi.

Özel, “Açıkça çekinmeden söyleyeyim; Anadolu’da öyle IŞİD’in dayattığı gibi bir Müslümanlık anlayışı yoktur.” ifadesini kullandı.

Anadolu’da komşusunun yaşam tarzına karışmayan, kendi içtiği iki duble rakıyı günah saymayan, bambaşka bir Anadolu Müslümanlığı anlayışı da vardır. Daha muhafazakâr bir anlayış da vardır. İçmeyene de laf söylemeyiz, içene de söylemeyiz. Başkasının yaşam biçimini etkilemeden her türlü yaşam biçiminin arkasındayız.” diye konuştu.