Mehmet Ceyhan aşının etki oranını kimseden korkmadan açıkladı. Etki oranı yüzde 91 denilmişti

Mehmet Ceyhan aşının etki oranını kimseden korkmadan açıkladı. Etki oranı yüzde 91 denilmişti
Çin menşeli korona virüs aşısını olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı etkinliğiyle ilgili denek sayısı arttıkça etkinlik oranının düşük ya da yüksek çıkabileceğini ifade etti. Ceyhan ayrıca, “Türkiye’de şu an kısa bir zamanda görünen başka bir aşı gelmeyecek gibi. Elinizde etkin bir aşı yoksa yüzde 50’ye razı olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, Çinli Sinovac firmasının Brezilya’daki denemelerinde elde edilen yüzde 50.38’lik koruma oranını vermesi akıllarda soru işaretlerine neden oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, her ülkenin kendi ara verilerini açıkladığını, Faz 3 çalışmaları sonuçlanmadan açıklanacak verilerin bilimsel anlam taşımayacağını belirtti. Ceyhan, “faz-3 çalışmalarına katılan denek sayısı arttıkça etkinlik oranı düşük de çıkar yüksek de çıkabilir” dedi.

“BÖLÜK PÖRÇÜK AÇIKLARSAN GÜVENİLİR OLMAZ”
Endonezya, Brezilya Türkiye’de daha önce açıklanan değerlerin ara veriler olduğunu, biten faz-3 çalışması olmadığını anlatan Ceyhan “Çin bu işi başından beri açıklamayı erteledi. Nedeni de buydu. Zaten faz-3 çalışmasında kullandığı denek sayısı düşük ama bunu bir de ülke ülke, bölük pörçük açıklarsanız, açıkladığınız ülkelerin verilerinin güvenirliliği olmaz. Kaç denek olduğunu bilmiyoruz, zaten hiçbiri bilimsel değil.
Çinlilerin dediği şu idi ‘pandemi aşısında yüzde 50 etkinlik kullanılabilir anlamına gelir’ diyor. Fakat orada şöyle bir sıkıntı var, elinizde: Etkin bir aşı yoksa yüzde 50’ye razı olabilirsiniz” dedi. Ceyhan diğer aşıların da faz-3 çalışmalarının henüz sonuçlanmadığını hatırlatarak “faz3 çalışmalarına katılan denek sayısı arttıkça etkinlik oranı düşük de çıkar yüksek de çıkabilir...”
dedi. 

“BAŞKA AŞI GELMEYECEK GİBİ”
Dün Sinovac aşısı olan Mehmet Ceyhan, “Türkiye’de şu an kısa bir zamanda görünen başka bir aşı gelmeyecek gibi. Elinizde etkin bir aşı yoksa yüzde 50’ye razı olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler