NSA'nın yeni silahı bilgisayar oyunları

NSA'nın yeni silahı bilgisayar oyunları
Akıllı telefonlara yüklenebilen "Angry Birds" gibi oyun uygulamalarına verilen kişisel bilgilerin, NSA ve GCHQ gibi istihbarat kuruluşları tarafından toplandığı ileri sürüldü

Oyun oynarken fişleniyoruz!

Akıllı telefonunuzda ya da androit tabletinizde oyun oynarken bile daha dikkatli olmak zorundasınız. Çünkü ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile İngiliz dijital istihbarat kurumu GCHQ'nun, akıllı telefonlara yüklenebilen uygulamalar sayesinde, kişisel bilgilerle ilgili veritabanı oluşturduğu iddia edildi. Milyonlarca insanı ilgilendiren bu haber, İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde yer aldı ve NSA eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırıldı.

Haritaya bakmak da riskli

Haberde, İngiliz ve Amerikan istihbarat kuruluşlarının harita, oyun ve sosyal paylaşım gibi akıllı telefonlara yüklenebilen çeşitli uygulamalar aracılığıyla kişisel bilgileri topladığı kaydedildi. Uygulamalar arasında Türkiye'de de çok popüler olan "Angry Birds" adlı oyunun ve Google'ın harita uygulamasının da yer aldığı, toplanan kişisel bilgiler arasında yaş, cinsiyet ve bulunulan mekan gibi çeşitli bilgilerin yer aldığı belirtildi. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini kullananlar da uyarıldı.

Fırsat haline de gelebilir!

Konuya ilişkin bir başka iddia ise, bu oyunların müdavimlerini, oyunlardan uzaklaştırmak bir yana daha çok oynamaya ve daha başarılı olmaya özendirecek cinsten. Bu iddiaya göre, NSA ve GCHQ gibi kuruluşlar eleman ihtiyaçları için de bu veri tabanlarını kullanıyorlar, edindikleri kişisel bilgi havuzundan yararlanıyorlar. Oyunlarda başarılı olanlar arasından, bilgisayar sistemlerinin kullanımında yararlanılmak üzere elemanlar seçiliyor ve onlara istihbarat merkezlerinde iş veriliyor.