Meral Akşener: Suriyeliler ile ilgili çok şey duydum

Meral Akşener: Suriyeliler ile ilgili çok şey duydum
İYİ Parti lideri Meral Akşener, büyükşehirlere yaptığı ziyaretlerin üçüncüsünü gerçekleştirdiği Bursa'da açıklamalarda bulundu. Akşener, vatandaşların kendisine Suriyeliler'den dert yandığını belirtti. Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal'ın istifası ile ilgili de konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, büyükşehirlere gerçekleştirdiği ziyaretlerini sürdürüyor. İYİ Parti lideri Bursa ziyaretinin ikinci gününde partisinin Osmaniye İlçe Başkanlığı'nda açıklamalarda bulundu. Akşener, Osmangazi ilçesindeki ziyaretlerinin ardından partisinin il başkanlığına geçerek, gündemi değerlendirdi. 

Akşener, Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal'ın istifası üzerine, "Neden olduğuyla ilgili bilgim teşkilat üzerinde bir ters düşme neticesinde bir istifa bu. Hiçbir istifa eden arkadaşımız hakkında olumsuz kelime etmedim. İstifa tek taraflıdır, saygı duyulan bir kavramdır. Konuyla ilgili Tuba hanımın açıklamasından başka bir bilgim yok. Ama arka tarafta bildiğim Antalya İl Başkanının iki ilçe başkanını tedbirli olarak disipline sevk etmesi doğrultusunda bu durum gelişmiş. Şu anki durum nedir bilmiyorum hayırlı uğurlu olsun. Partimizden istifa etme eylemi neticesinde partimize bakışına seçmen karar verecek, arkadaşlarımızla ilgili kararı da seçmen verecek, hep beraber göreceğiz” dedi.

1-20200214143346.jpg

Yaptığı açıklamalarda, gerçekleştirdiği ziyaretlerdeki gözlemlerini aktaran Akşener, ziyaretlerinde öncelikle ekonomik olarak Türkiye’de gelir düzeyi daha rahat bilinen şehirlerinden başladığını esnafın buralarda ne dediğini dinlediklerini, emekli, kadın, genç her kesimle buluştuğunu söyledi.

2-20200214143406.jpg

Akşener, ziyaretleri sırasında esnaftan ve halktan gelen talep, istekleri ve yapılan yanlışları Meclis grup konuşmasında dile getirdiğini belirterek, “Bu salı grup konuşmasında dile getireceğim. Aslında bu gerginliğin arkasında ekonomik problemlerimiz var, fakirleşme bar. Bursa’da Antalya’da İzmir’de daha düşük olması gerekirken ortak problemler var. Elektrik, doğalgaz faturaları, gelir düzeyinin düşmesi alışverişi azalttığı için ortak problem” dedi.

4-505.jpg  

TORPİLLE BURS VERİLİYOR

Tesadüfen girdiği kafede üniversiteli gençlerle buluşan Akşener, öğrencilerin sorunlarını dinledi.  Akşener, “Üniversite öğrencilerinin söylediği bir problem de torpille burs veriliyor. Ekonomik ihtiyacı olan aileler yerine torpil kullanılarak çocuklara burs veriliyor. Büyük bir umutsuzluk var eşit yarış ortadan kalktığı için dedikleri şey şu akademik kariyer yapmak için ALES’ten 98-92 aldın hocaların seni seviyor ama hocalarının söylediği mülakattan geçemeyebilirsiniz. Yani ALES’ten 71 alan torpille mülakatı geçebilir. Bu gençlerde inanılmaz bir umutsuzluk doğuruyor. Yola çıktığımızda da bir şey gördük; çok soyut kavramlar ve suçlamalar üzerinden kutuplaşan bir Türkiye.”

3-844.jpg

"SURİYELİLER İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY DUYDUM"

Akşener, FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmasının sürdüğünü ancak, gezdiği yerlerde kimseden bunu duymadığını, 15-20 gün Libya’nın tartışıldığını bir kişiden bunu da duymadığını, Ancak, Suriyeli sığınmacıların yarattığı stres ve problemlerle ilgili ne olacak bu iş diye, hem üniversite öğrencilerinden, hem kadın, hem esnaftan çok şey duyduğunu söyledi.

Emeklinin maaş farklarının inanılmaz seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akşener, karşılaştığı insanlardan aldıkları maaşları, ödedikleri doğalgaz faturalarını duyduğunu, partisinin bu kutuplaşmaların dışına çıkarak, iktidar partisinin vatandaşın derdine odaklanmasını sağlayabilmek için çalıştığının altını çizdi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Bursa gezisinde bir diğer durağı da İYİ Parti Bursa il Başkanlığı oldu.

Akşener İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin çok gerildiğine, parti olarak kendilerini düşman güç olarak görmediklerine, rekabet eden, iktidar olmayı hedefleyen ama sonuçta sandık sonuçlarına saygı gösteren bir siyasi parti olduklarına dikkat çekti.

Eskiden seçmene odaklı bir siyasi sistemin olduğunu şimdi ise kutuplaşmanın ötesinde partilerin birbirleriyle dövüşür hale geldiğini söyleyen Akşener konuşmasına şöyle devam etti:

“Tek seçmenli bir genel başkanın gözünün içine bakan bir siyasi hayatımız var bunun ortadan kaldırmamız. Orada Genel Başkanın üstünde seçmenin olması gerekiyor. Seçmen siyasetçi için velinimet olmalıdır. Kutuplaşma sistemini tek seçmenlilik alanını, çok seçmenli bir alana kaydırmak gibi, o sistemin tekrar hatırlatılması gibi bir misyon belirledik o yüzden buradayım. Mesela EYT’de biz bunu gördük. Sorun çözülmedi ama Türkiye’de yaşayan herkesin bunu bilmesini için bir adım atılmasını sağladık.”

1-20200214162750.jpg

Programını takip eden basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akşener, Bursa ziyaretinizde ne gördünüz? Sorusunu cevaplayarak, üç büyük sorun gördüğünü, bunların elektrik, doğalgaz ve su faturalarının geçen yıla oranla iki kat artması, alım gücünün düşmesi bunların yanında gençlerin yaşadığı ciddi torpil ve mülakat sorunu olduğunu söyledi.

Siyasi analiz yeteneğini kaybetmiş bir toplumla karşı karşıyayız gibi görünüyor. Oy veren kitlenin yeterliliği sizin bu siyasette değiştirmeye çalıştığınız şeye yetecek mi? sorusuna Akşener, “Anadolu’nun ferasetine inanıyor ve güveniyorum. Burada siyasi olarak sağ kalmamı vatandaşa borçluyum. Çok sabırlı bir kitledir seçmenimiz. Ama verdiği oya saygısızlık yapılmasına tahammül etmez. Bunun en büyük örneği 6 Mayıs’ta sandığa vurulan darbenin 23 Haziran seçim sonuçlarıyla karşılığının alınmasıdır. Seçmen bir şekilde ayağa kalkar” yanıtını verdi.

Bursa’da iktidar olmanın yolu İnegöl’den geçiyor. Buna yönelik bir çalışmanız olacak mı? 2019 yerel seçimlerinden sonra partinizin Bursa’daki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusuna şu yanıtı verdi :

“Ben bir bilim insanıyım her şeyi çalışırım hiç genelleme yapmam sebebi şu verisiz konuştuğunuzda sonuç alamazsınız. İnegöl’ü çalışmadık daha arkadaşlarımızla ama 24 Haziran’ı çalıştık. 8 ilçeyi tamamlayacağım sonra bir daha geleceğim tamamlamak için dolayısıyla İnegöl bu programda yoktu. Neyi yanlış yaptık neyi nasıl yapmalıyız şeklinde 24 hazirandan sonra da bir çalışma ve sonucunda bir ders çıkardık. Yerel seçimlerde en çok üstüne durduğum İstanbul, Bursa ve Balıkesirdi. Bursa’da bunun olması için 10 ilçeyi dolaştım. Maalesef alamadık, Sayın Kılıçdaroğlu’nun beyanıyla söylüyorum; ‘Bursa’da bazı hatalar yapıldı’ Balıkesir bizdeydi Balıkesir’i de benzer hatalar yüzünden alamadık. Biz 18 ilçe belediyesi 4 belde belediyesi ki; Muş benim için çok kıymetlidir bunları aldık. Az belediye almakla birlikte nefes alınmasına katkıda bulunduk biz. Türkiye’nin demokrasi yoluyla, sandık yoluyla bazı bazı değişikliklere sebep olabilirizin yolunu açtık.”

2-20200214162750.jpg

"TUBA HANIMIN AÇIKLAMASINDAN BAŞKA BİR BİLGİM YOK"

Akşener, Tuba Vural Çokal’ın istifası sorulması üzerine, “Tuba hanımla beraber 4 milletvekili arkadaşımız partimizden istifa etti. Bir milletvekili arkadaşımız MHP’ye, bir milletvekili arkadaşımız bağımsız, bir milletvekili arkadaşımız AKP’ye geçti Tuba hanımda dün istifa etti. Benim neden olduğuyla ilgili bilgim teşkilat üzerinde bir ters düşme neticesinde bir istifa bu. Hiçbir istifa eden arkadaşımız hakkında olumsuz kelime etmedim. İstifa tek taraflıdır, saygı duyulan bir kavramdır. Konuyla ilgili Tuba hanımın açıklamasından başka bir bilgim yok. Ama arka tarafta bildiğim Antalya İl Başkanının iki ilçe başkanını tedbirli olarak disipline sevk etmesi doğrultusunda bu durum gelişmiş. Şu anki durum nedir bilmiyorum hayırlı uğurlu olsun. Partimizden istifa etme eylemi neticesinde partimize bakışına seçmen karar verecek, arkadaşlarımızla ilgili kararı da seçmen verecek, hepberaber göreceğiz” açıklamasını yaptı.

Genel Seçimler öncesinde daha farklı bir beklenti vardı, İyi Parti çözüm önerilerini anlatmakta sorun mu yaşıyor, İYİ Parti kendini seçmene anlatamadı mı? Sorusu üzerine Akşener şunları söyledi:

“Bizim çok somut önerilerimiz olmuştu. 3600 ek gösterge bizimdi, EYT’lilerle ilgili herkes bişey söyledi biz de söyledik seçimden sonra unutuldu. Öğrencilerle ilgili çok somut kalem kalem projelerimiz var. Bizim partimiz kurulurken iddia ediyorum siz de kurulabileceğine inanmamıştınız. Ama kurulduk ve müthiş bir alkışla karşılandık. Yani yeter ki kurulsun denildi, sonra kurulduk. Sonra 28 Şubat’ın Meral Akşener’ine kafir dendi, elimi uzattığım zaman insanlar elini çekti, kadınlardan bahsediyorum. İkincisi FETÖ’cü dendi, bir başka ilginç PKK’lı dendi. Hayatımda hiçbir bu kadar birbiriyle çelişen suçlamalarla karşılaşmadım. Türk siyasi tarihinde o şartlarda kurulup, direnç gösteren 6 ay içinde paldır küldür seçime gidip, sesini duyuramayıp, bir duvar örüldü o duvarı aşma konusunda mesela, mitinge gittiğimizde il başkanımız geliyor, kulağıma eğilip size FETÖ’cü deniyor cevap verin diyor. Bunları 31 Mart’ta çözdük.”

3-845.jpg

Akşener, FETÖ’nün siyasi ayağıyla ilgili gelinen noktada düşüncelerinin sorulması üzerine, “Ben bu işten baktım, bu soru üzerinden konuşmama kararı aldım. Üzüldüğüm bir şey var, önemli bir mücadeledir bu, Türk devletinin önemli kurumlarına sızmayı başarmış ve kalkışma yapmış, darbe girişiminde bulunmuş tehlikeli bir örgüttün karşısında elbette mücadele edilmesi lazım. Fakat bu işin aşırı konuşuluyor olması, herkesin bu konuda birbirine ok atmasının bu mücadeleyi sulandıracağı, ciddiyetsiz hale getireceğine dair bir korkum var. Benimle ilgili 2016’da soruşturma açılıp bitmiş kapatılmış benim haberim yok. Ben şimdi ayda bir benim ifademi alın diye müracaatta bulunuyorum. Meral Akşener’den bağımsız bu tür tartışmalar 4 sene sürerse bu mücadeleyi sulandırır. Böyle şaka gibi işlerin yapılmaması gerektiğini düşünüyorum” yanıtını verdi.

Akşener, kuruluşunuzdan bu yana partinizden yapılan istifaları nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna, “Bu konularda konuşmamayı seçiyorum. Bu bir iradedir saygı duymak lazım ama gerekçelerin daha dürüstçe olmasını tercih ederdim. Bir arkadaşımızın dahi kaybının benim için çok üzüntü verici olduğunu söylemek isterim” yorumunu yaptı.

Akşener, İş bankasındaki CHP hisselerinin hazineye devri hakkında düşüncelerinin sorulması üzerine ise, “Bu konuda hazineye devir kabul edilebilir değil. Sonuçta Atatürk’ün mirası olan bir durumdan bahsediyoruz” dedi.