Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Merkez Bankası ve TÜİK'in tehlikeli oyunu!

Merkez Bankası ve TÜİK'in tehlikeli oyunu!

Merkez Bankası Erdoğan''ın sinyalini almış. Nereden mi anlıyoruz? Dün faizi %19''da sabit bıraktılar ama öyle bir karar metni yazdılar ki, evlere şenlik. Karar metninde benim dikkatimi çeken ana konu sürekli enflasyon vurgusu yapmış olmaları. Bakın ne demişler:

1-Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır.

2-Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.

3-Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.

Şimdi gelelim bunun Türkçe tercümesine. Merkez Bankası Türkiye''de aslanlar gibi enflasyonun artacağını bekliyor. Peki o zaman sırf piyasaya neden sembolik bir faiz artırımı mesajı verilmedi? Yani 0,25 puanlık bir faiz artışı kötü mü olurdu?

Hemen şunun altını çizelim: Faiz lobisini savunmuyoruz. Ancak üretimi artıramayan ülkeler eninde sonunda faiz artırarak kuru kontrol ederler.

Türkiye''nin betona, tüketime, düşük teknoloji üretimine bağlı ekonomisi, eksiye dönmüş rezervleri düşünülecek olursa, acaba şimdi mi 0,25 puan faiz artırsa daha iyi olurdu, yoksa kur 9,5 olduğunda 2-3 puan artırım mı daha iyi olur? Hangisi sizce ekonomiye daha büyük kötülüktür?

Bir kez daha söylüyorum faiz kötü bir şey. Ancak akıllıca kullanılırsa sizi kısa vadede beladan koruyabilir.

Duruma baktığımızda varacağımız yer 9,5 kur değil mi? Aynı durumu geçmişte 6,85''den 8,50''ye çıkarak yaşadık. Berat Bey döneminde de faiz düştü. Şimdi de oraya gidiyoruz. Peki kur yine çıkmayacak mı? Enflasyon mu düşecek? Hayır, sadece AKP''ye kısa süreliğine canlı bir ekonomi gerekli. Seçimden sonrası tufan. Peki çıkacak kuru yine faiz artırımı ile tutmayacaklar mı?

Biliyorum, Merkez''in dün Erdoğan nedeni ile faiz artırması zaten imkânsızdı. Çünkü AKP için önemli olan seçim kazanmak, sonrası değil. Ama Merkez sinyali öyle almış ki, faiz artırımını geçtim, metinden ''gerekirse ilave sıkılaştırma yapabiliriz'' ifadesini dahi çıkartarak psikolojik silahını bile indirmiş.

MB, enflasyon artarken ilave sıkılaştırma yapmayacağım diyorsa, demek ki ileride faizi indirmeye hazırlanıyor. Yani Erdoğan''ın talimatı hayata geçecek.

Merkez bir taraftan da diyor ki: "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir."

Sormazlar mı o zaman: Enflasyon artacaksa veya artmasını geçtim, an itibari ile enflasyon zaten 18,95 (onun da ayarlama rakam olduğu 19''a 0,5 kala durmasından belli) faiz ise 19; neden faiz artırmadınız, hani üstünde olacaktı, 0,5 puanlık fark mı tutuyor kuru? Önümüzdeki ay enflasyonu TÜİK düşürecek biz de o nedenle faiz artırmadık mı diyorsunuz?

Bu nasıl bir oyun? TÜİK, MB ve Erdoğan üçgeni kurulmuş, bir taraftan sorumlu mesajlar veriyorsunuz öbür taraftan talimatın gereğini yerine getiriyorsunuz? Şu metne bakınca bile oyun planı buz gibi karşımıza çıkıyor!

Bakalım piyasa TÜİK enflasyonuna ve ona bağlı ayarlanacak MB faizine ne kadar inanacak, bekleyip sonbaharda göreceğiz.  

Yazarın Diğer Yazıları