Merkez Bankası'nda neler oluyor?

Merkez Bankası'nda neler oluyor?
Yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayacak olan Merkez Bankası'nda basınla tanışma toplantısı yapması beklenen yeni başkanın söz konusu toplantıyı iptal etmesi dikkat çekti.

Merkez Bankası, 31 Temmuz Çarşamba günü yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayacak.

Toplantının Ankara'da bankanın genel merkez binasında yapılacağı bildirildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre ise rapora ilişkin basın toplantısı krize dönüştü. Yönetimde görüş ayrılıkları belirdi.

Sorunun kaynağının ise eski başkan Murat Çetinkaya'nın görevden alınarak yerine Murat Uysal'ın atandığı gün yapılan açıklama olduğu belirtiliyor.

O açıklamada Murat Uysal'ın basınla bir tanışma toplantısı düzenleyeceği ilan edildi. Bu toplantı bir türlü yapılamadı ve ardından Murat Uysal Anadolu Ajansı'na muhabirine röportaj vererek işlerin yoğunluğu sebebiyle tanışma toplantısı yerine enflasyon raporu basın toplantısında basınla zaten bir araya geleceğini açıkladı.

BAKANLIK TEDİRGİN VE ENDİŞELİ

Odatv'de yer alan habere göre, basınla tanışma toplantısının yapılamamasının ise birden fazla sebebi var. Toplantının formatına bir türlü karar verilemedi. En kritik konu ise basından soru alınıp alınmayacağıydı. Soruların cevaplanması ise ayrı bir sorun teşkil edecekti. Çünkü hem görev değişimi hem intihal iddiaları gündemde önemli bir yer kaplıyordu.

Aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve danışmanları, Başkan Uysal'ın teknik konularda yetersiz kalacağından endişe etti. Ayrıca Murat Uysal'ın İngilizce iletişimde sorun yaşama riskinin yüksek olduğu endişesi de Bakanlık katını tedirgin etti. Atamadan kısa süre sonra böyle bir toplantıdan çıkacak olumsuz bir görünüm işleri daha da karıştırmasın diye tanışma toplantısından vazgeçildi.

TEDİRGİNLİĞE YOL AÇAR MI?

Anadolu Ajansı'na verilen yazılı röportajda da dikkat çeken unsurlar yer aldı. Metinle piyasa sakinleştirilmeye çalışılırken yeni dönemle uyumsuz bir içerik ortaya kondu. "Makul reel faiz verme" yaklaşımı başta olmak üzere röportajda yeni dönemin, en önemlisi de Cumhurbaşkanı'nın, faiz anlayışına zıt bilgiler olması gerilime yol açtı. Çarşamba günü düzenlenecek basın toplantısı ise kaçınılmaz biçimde ve canlı yayında bu gerilimlerin merkezindeki sorunlarla yüzleşme zamanı olacak. Başkan Uysal'ın para politikasına ilişkin konularda teknik bilgi eksikliği, İngilizce iletişimde sorun yaşama riski ve "yeni döneme uygun ama piyasası da tedirgin etmeyecek cevaplar verebilme esnekliği" konusunda kaygıların basın toplantısı öncesi büyük bir krizi tetiklediği ifade ediliyor.

MERKEZ'DE “GÖLGE BAŞKAN” DÖNEMİ

Edinilen bilgilere göre, Bakan Albayrak ve danışmanları basın toplantısında sorulara Başkan Uysal dışındaki üyelerin de cevap vermesi yönünde bir talimat verdi. Bu durumun "iletişimde açılım" olarak sunulması planlandı. Bakan Albayrak'ın bu talimatının Başkan Uysal için de bir ölçüde rahatlatıcı olduğu ifade ediliyor. Ancak, kulislere yansıyana göre, perde arkasında daha büyük bir gerilim söz konusu. Bakan Albayrak, en kritik soruların Başkan Yardımcısı Emrah Şener tarafından yanıtlanmasında ısrar etti.

Konuya yakın kaynaklar, Merkez Bankası'nda bir "Gölge Başkan" döneminin başladığını ifade ediyorlar. İddialara göre, Bakan Albayrak ve danışmalarının uygulanacak politikalar konusunda kritik çalışmaları Başkan Yardımcısı Şener ile yürüttükleri, toplantılarda Şener'in önerilerinin kabul gördüğü herkesin malumu. Bununla birlikte, Şener'in bazı kişisel nedenlerle bu aşamada doğrudan başkan atanmadığı ama asıl politika belirleyici olacağının en baştan ortaya konduğu öne sürülüyor.

AKREDİTASYON KRİZİ

Başkan Uysal'ın bu durumda basın toplantısında teknik sorulardan kaçma şansı doğuyorsa da, Başkan Yardımcısı Emrah Şener'in politikalar konusunda önde olmasını ve bunun ilk toplantıda ortaya çıkmasını istemediği kulislere yansıyanlar arasında. Bu nedenle, soruları üyelerin de cevaplaması konusunda itirazda bulunduğu fakat Bakan Albayrak'ın şiddetli tepkisiyle karşılaştığı belirtiliyor. Toplantıya günler kala sorunların henüz çözülmediği, toplantının nasıl yönetileceğinin ise 31 Temmuz'da herkes için sürpriz olacağı bildiriliyor. Konuya yakın kaynaklara göre, Merkez Bankası'nda "Gölge Başkan" döneminin yeni sıkıntılar getireceği kaydediliyor.

Konuya yakın isimler de, Bakan Albayrak'ın yatırımcılarla iletişimde ve tüm kritik toplantılarda Emrah Şener'in yönetici konumda olmasını istemesinin çok başlılığa yol açacağını belirtiyorlar.

Öte yandan basın toplantısı için bir akreditasyon fikrinin de tartışıldığı, ancak gelebilecek tepkilerden dolayı vazgeçildiği yönünde bilgiler de kulislerde ses getirdi. Bilindiği üzere Merkez Bankası, hiçbir medya kuruluşlarına akreditasyon uygulamıyor. Böyle bir uygulama büyük tepkiye yol açabilir. Merkez Bankası cephesindeki değişim sonrası daha ilk basın toplantısı şimdiden krize yol açmış durumda. Görünen o ki bu krizler sürecek.