Merkez Bankası’nın kritik dolar sınavı!

Merkez Bankası’nın kritik dolar sınavı!
Merkez Bankası perşembe günü açıklayacağı faiz kararı dolar kuru ve enflasyon açısından oldukça önemli. Kritik karar öncesi ekonomist Atilla Yeşilada perşembe gününün bir analizini gerçekleştirdi.

Merkez Bankası Perşembe günü bu yılın son PPK toplantısını gerçekleştirecek. Naci Ağbal Başkanlığında ikinci kez toplanacak kurulun vereceği karar enflasyon ve dolar kuru açısından da oldukça kritik öneme sahip.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’nda yapılan değişikliğin ardından kasım ayındaki PPK toplantısından 425 baz puan faiz artışı geldi. Politika faizi son artıştan sonra yüzde 15’e çıkarak enflasyon üzerinde bir orana sahip oldu. Atılan bu adım sonrası 8.58 TL ile rekor kıran dolar kuru  hızla aşağıya doğru çekilerek 7.50 TL seviyelerine kadar gevşedi. İç ve dış siyasette yaşanan son gelişmelerin ardından dolar kuru 8 TL seviyelerini birkaç defa zorlasa da bu seviyenin üzerinde kalmayı başaramadı. Dolar kuru  Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı haftaya yükselişle başladı. Geçtiğimiz haftayı 7.63 TL ile kapatan kur şu sıralarda 7.68 TL seviyelerinde gözüküyor.

Merkez Bankası 24 Aralık Perşembe günü 2020 yılının son Para Politikası Kurulu Toplantını gerçekleştirecek. Toplantı sonrası saat 14:00’te kurul yeni döneme ilişkin faiz kararını kamuoyuna duyuracak. Dolar kuru ve enflasyon için oldukça kritik bir öneme sahip toplantı öncesi Türkiye’nin en çok takip edilen ekonomistlerinden olan Atilla Yeşilada Merkez Bankası’nın muhtemel alabileceği kararları yorumladı.

Atilla Yeşilada kendi Youtube kanalında çektiği videoda Reuters, CITIBANK ve JPMorgan gibi önemli kuruluşların Perşembe günü Merkez Bankası’ndan beklediği faiz kararlarını açıkladı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI NACİ AĞBAL NE YAPACAK?

“TCMB Kararı, Döviz Kuru ve Enflasyon” başlıklı videoda konuşan Atilla Yeşilada şunları söyledi:

2020 yılın en son önemli olayı Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplanacak. Alacağı karar hem dolar kurunu etkileyecek hem de enflasyonu etkileyecek. Dolayısıyla ‘Naci Ağbal  ne yapacak?’ diye sordum kendi kendime. Şimdi arkadaşlar ilk önce Reuters anketiyle başlayalım. Reuters’in anketinde medyan TCMB’nin Perşembe günü 150 baz puan daha faiz artıracağını gösteriyor. Politika faizi şuanda yüzde 15 ankete göre bu oran 16.50’ye çıkacak. JPMorgan ve CITIBANK’ı okudum onlar 200’er baz puan bekliyorlar.

Önemli kuruluşların beklentilerini paylaşan Yeşilada Merkez Bankası’nın alacağı olası faiz artışıyla enflasyonu ve dolar kurunu dizginleyebilir mi? sorusuna da şöyle cevap verdi:

"Çok yüksek faizlerin özellikle pozitif reel faizlerin resesyona neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu saklanacak bir şey değil. Ama resesyon da tek sorunumuz değil.  Bence enflasyon resesyondan çok daha büyük bir sorun. Şuanda kasım ayı itibariyle resmi enflasyonumuz (TÜFE) yüzde 14. Buna pek inanan yok. Enflasyon araştırma şirketi ENAG’ın araştırmasına göre ekim kasım döneminde birikmiş TÜFE  yüzde 7’yi aşmış durumda. Yıl boyunca ne olduğunu söylemediler heralde 5 puan daha yüksektir diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla insanların kafasındaki enflasyon yüzde 20. Bu enflasyonu bastırmak için de yüzde 20’den fazla faiz vermek lazım.  Enfaslyon bizden çalıyor arkadaşlar bunu niye görmüyoruz özellikle fakirden çalıyor.

Her şeyden önce bana sorarsanız Sayın Naci Ağbal diğer üyeleri de ikna etmeli ve en az 300 puanlık bir atışa gitmeli ve bunun üzerine eğer enflasyon ve dolar kurundaki ivme kesilmezse daha fazla artış yapacağını açık açık Merkez Bankası tutanaklarına koymalı"

MERKEZ BANKASI'NIN DOLAR, ENFLASYON, FAİZ ÇIKMAZI

Merkez Bankası'nın olası kararlarını yorumlayan Yeşilada dolar kuru ile ilgili de şöyle konuştu:

Geçtiğimiz hafta Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazandığını gördük. Çünkü bir anlamda bahse giriyorlar. Neye bahse giriyorlar sayın Naci Ağbal'ın Erdoğan'dan izin aldığını ve faizleri artıracağına dair bahse giriyorlar. Olur da bu bahis yanlış çıkarsa nasıl olsa Türk Lirası dolar karşısında değerleniyor ya da BDDK kredi taksitlerini azalattı yetmez mi gibi bir söylemle faiz artırımını pas geçersek . Dolar / TL'nin yeniden 8 TL'li rakamlara gittiğini göreceğiz Bu da bir iki ay sonra enflasyona yansıyacak. Bu da güvendiğim uzmanların kanaatine göre TÜFE yılın ilk  aylarında yüzde 16'ya kadar yükselebilir. 

Not: Haberde geçen iddia ve tahminler haber değeriyle verilmiştir.  Yatırım tavsiyesi değildir.