"Merkez Bankası'nın para nöbeti tutma zamanı geldi"

"Merkez Bankası'nın para nöbeti tutma zamanı geldi"
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, dolar kurunun gece yarısı saniyeler içinde 6,38 seviyelerine yükselerek daha sonra tekrar 5,80 seviyesinde dengelenmesine ilişkin, “Artık Merkez Bankası'nın para nöbeti tutma zamanı geldi" dedi.

Dolar kuru, Asya piyasalarında pazartesi günü işlemlerinin başlamasının ardından saniyeler içinde yükselerek 6,30’a kadar yükseldi. TL’nin dolara karşı değer kaybı yüzde 15 seviyelerine kadar gelmesinin ardından dolar kuru tekrar hızla gerilemeye başladı ve 5,80’li seviyelere dengelendi.

Doların gece yarısı yaşadığı hareketlilik üzerine sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, TL’nin dolar karşısında yaşadığı anlık değer kaybının, TL’nin potansiyel olarak dünyadaki aşırı riskli 2. para olmasından kaynaklandığını ifade etti.

"MERKEZ BANKASI'NIN PARA NÖBETİ TUTMA ZAMANI GELDİ"

Özdağ, doların gece yaşadığı hareketliliğin piyasaya verilen emirleri gerçekleştirmek için yapıldığını söyleyerek “Artık kamu bankalarının değil Merkez Bankası’nın para nöbeti tutma zamanı geldi” açıklamasında bulundu.

İşte Özdağ’ın o açıklamaları:

Ekonomimizdeki ağır kırılganlık devam ediyor. $/TL'de dün akşam kur 6.40'a kadar yükselip 5.81'e geri döndü. Bu anlık değer kaybı TL'nin potansiyel olarak dünyadaki aşırı riskli 2. para olmasından kaynaklanıyor.

Arjantin'in geçen haftalardaki ekonomik çöküşü ve ABD-Çin arasındaki ticari ve ekonomik gerginlik dolayısıyla her an böyle bir gelişme yeniden yaşanabilir. 26 Ağustos'ta piyasada yaşanan dalgalanma giderek yükselebilir.

Türkiye'nin CDS'si çok yüksek olduğundan uluslararası borçlanma piyasasındaki tüm ülkelerden daha fazla etkilenecek. Yurt içinde faizin düşme olasılığı ise pek görünmüyor.

Dün akşam piyasaya verilen emirleri gerçekleştirmek için yapılan bu hareket sonrasında, piyasanın bugünden sonra zarar durdurma veya pozisyon emri bırakmayacağı söylenebilir. Artık kamu bankalarının değil, Merkez Bankası'nın para nöbeti tutma zamanı geldi.

Risklerin arttığı bu dönemde dünyanın en riskli 2. ülkesi haline gelen Türkiye’nin Arjantin parası Peso'nun olduğu gibi bir günde büyük değer kaybetmemesini diliyorum.

ozdag2-002.jpg

“KIRILGANIZ, GÜVENİ ARTIRMALIYIZ”

İYİ Partili Durmuş Yılmaz ise Türk ekonomisinin kırılgan olduğunu ve ekonomik güvenin artırılması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Biz uykudayken gece saat 02 de $/₺ 6.30 seviyelerini görmüş. Çalışmayan altın standart sisteminin geçerli olduğu 1930 lardaki karşılıklı devalüasyonlar gibi kur savaşına dönen ABD-ÇİN ticaret şavaşının sonuçlarının yansıması. Kırılganız, güveni artırmalıyız.”

durmus-yilmaz-004.jpg

İlgili Haberler