MHP, nasıl "evet" diyeceğine karar veremedi!

MHP, nasıl "evet" diyeceğine karar veremedi!
Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’den geçmesinin ardından referandum sürecine giren partilerin kampanya stratejileri oluşmaya başladı.

Hanife Açıkalın / Yeniçağ 

MHP’nin henüz görüş birliğine varılmış bir stratejisinin olmadığı ifade edilirken önümüzdeki hafta yapılması planlanan MYK’da bir kampanya planının açıklanması öngörülüyor. Olağan kongre sürecinde olan MHP’nin referandum sürecinde miting yapmayacağı ve il-ilçe kongrelerinde “evet” kampanyası yürüteceği belirtilmişti. Ancak miting konusunda sürpriz bir karar çıkabileceği kaydediliyor. MHP kulislerinde Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin “evet” potansiyelinin en yüksek olduğu söylenen Doğu ili olan Şanlıurfa’ya bir miting yapma planı dillendirilmeye başlandı. Anayasa paketine odaklanan ve uzun zamandır MYK’yı toplamayan Bahçeli’nin, önümüzdeki hafta MYK üyeleriyle bir araya gelmesi de bekleniyor.

MHP’nin referandumdaki ‘evet’ tavrını tabana ve halka nasıl anlatacaklarına ilişkin MYK üyelerini
bilgilendirecek olan Bahçeli, teşkilatlara nasıl açıklama yapacakları konusunda da talimat verdi. Teşkilatlardan tabana yapılması istenen ‘evet’ açıklaması ise şöyle olacak: “Türkiye bir kaosa doğru sürükleniyordu. Bir rejim tıkanıklığı sorunu yaşıyorduk. Sistemin önünü açmak için destek vermemiz gerekiyordu. Yıllardan beri başkanlık sistemi tartışılıyordu. Biz dile getirmeden, kendileri dile getirselerdi direk başkanlık sistemi getirilecekti. Başkanlıktan vazgeçmeyeceklerdi. Biz de planladıkları başkanlık sistemine MHP anlayışına uygun şekilde etki ederek, anayasanın ilk 4 maddesini garanti altına aldık. Hem de partili Cumhurbaşkanlığı sistemiyle rejim tıkanıklığını bitirdik.” MYK’da belirlenecek plan ile harekete geçecek olan MHP’nin, 7 Şubat sonrası referandum kampanyasına başlaması beklenirken, halen bir slogana karar verilememesi ise dikkat çekti.