MHP yönetimi bu mesajlara ne diyecek?

MHP yönetimi bu mesajlara ne diyecek?
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın İYİ Parti’yi hedef alan açıklamaları ittifak kurdukları AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini gündeme getirdi.

Erdem AVŞAR / YENİÇAĞ

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın İYİ Parti’yi hedef alan açıklamaları İttifak ortakları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski açıklamalarını akıllara getirdi.

Erdoğan daha önceki açıklamalarında sık sık milliyetçiliği, Atatürk’ü ve Devlet Bahçeli’yi hedef almış, birçok konuşmasında ise “Anadil” ve “Kürdistan” söylemlerinde bulunmuştu.

Erdoğan bu söylemlerini partisinin iktidarında olduğu dönemde yasalaştırmış, çözüm sürecinde Atatürk’ün sözleri, devlet kurumlarındaki T.C. yazıları kaldırılmıştır. Milli Eğitim’de “milli” değerler müfredattan çıkarılmış birçok devlet kurumunda çalışan ülkücüler görevlerinden alınmıştı.

İşte Erdoğan’ın milliyetçilik, Atatürk ve Cumhuriyet değerleri ile ilgili söyledikleri:

“MİLLİYETÇİLİĞİ AYAKLARININ ALTINA ALMIŞ BİR İKTİDARIZ”

Erdoğan 2013’te Mardin Midyat’ta katıldığı bir toplu açılış töreninde “Bu süreçte kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız” ifadelerini kullanmıştı.

MHP’Yİ TARİH BİLMEMEKLE ELEŞTİRİP ‘KÜRDİSTAN’ DEDİ

Erdoğan, Başbakanlığı döneminde katıldığı bir canlı yayında eyalet sistemini savunmuş, MHP’ye çok sert eleştirilerde bulunarak ‘Kürdistan’ söyleminde bulunmuştu.

Erdoğan, o konuşmasında “O güçlü Osmanlı’da Lazistan eyaleti var, Kürdistan eyaleti var. Güney’de eyalet sistemi var. Niye, çünkü Osmanlı güçlü. Oradalar hiç çekinmeden bunları vermiş. Ben şimdi MHP’ye endişe ile bakıyorum. MHP bir taraftan biz Osmanlı’nın devamıyız diyecek, Osmanlıyız diyecek, öbür taraftan Osmanlı’nın bu devlet yapısındaki yaklaşımı görmemezlikten gelecek” şeklinde konuşmuştu.

ANADİLDE EĞİTİM VE ANDIMIZ

Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki açıklamalarında özel okullarda anadilde eğitimi savunmuş, hatta gençlerimize Türklük bilincini aşılayan Andımızın okullarda okunmasını da kaldırmıştı.

Sözde barış sürecinde açıklanan demokrasi paketinde yine anadilde eğitimin önü AKP eliyle açılmıştı.

ATATÜRK VE İNÖNÜ’YE: “İKİ AYYAŞ!”

Erdoğan, 2013 yılında partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalarda alkol yasasını eleştirmiş,İki tane ayyaşın yaptığı yasa” ifadeleriyle de Cumhuriyetin kurucu iradesi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yü hedef almıştı.

Erdoğan o konuşmasından şu ifadeleri kullanmıştı:

“İki tane ayyaşın yaptığı yasa muteber oluyor da dinin emrettiği bir yasa sizin için neden reddedilmesi gerekiyor.”

“KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİ- KUZEY SURİYE ISRARI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yerel seçimleri sürecinde ise sık sık “Kuzey Irak” söylemini gündeme getirmişti.

Irak’ın kuzeyinde konuşlanan PKK’lı hainleri işaret eden Erdoğan, bölgeyi Kürdistan olarak nitelendirmişti.

Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde içinde Türkmen kentlerinin de bulunduğu bölgede PYD/PKK tarafından ele geçirilen bölgeyi de tanımış, Türkiye Erbil’de bir elçilik açmış ve peşmerge yönetimi ile ikili ilişkiler de yine Erdoğan döneminde geliştirilmişti.

UYGUR TÜRKLERİNİ TERÖRİST İLAN ETTİ

Çin ile ilişkileri de sıkı tutan Erdoğan, Çin’in Doğu Türkistan’ı işgaline sessiz kalmış, bölgede Çin zulmüne maruz kalan Türkler için ise terör nitelendirmesinde bulunmuştu.

“Çin’in yanındayız” mesajı veren Erdoğan, 2016’da Çin’de düzenlenen G20 zirvesinde “Çin devlet yetkilileri ile yaptığınız toplantıda Doğu Türkistan’ı konuştunuz mu, bu konuda neler söylemek istersiniz” sorusuna şu şekilde cevap vermişti:

“Buradan terörist biri çıkıyorsa biz onu lanetleriz, nerede olursa olsun biz ona tepki gösteririz.”

ERDOĞAN-BAHÇELİ KAVGALARI UNUTULDU!

Öte yandan Cumhur İttifakı’nın iki ismi Erdoğan ve Bahçeli ittifakın kurulduğu 2018 yılına kadar birbirlerini çok ağır ifadelerle hedef almıştı.

Erdoğan, konuşmalarından Bahçeli’ye “alçak”, “namert”, “müfteri” gibi birçok hakaret savurmuştu.