MHP'ye Meclis, CHP'ye tuzak

MHP'ye Meclis, CHP'ye tuzak
MHP'yi Meclis'e taşıyacak "Cumhur İttifakı"nı yasal hale getirmek için Meclis'e 26 maddelik teklif sunan AKP'de hedef, CHP'yi HDP ile ittifaka zorlamak.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yaptığı açıklamada bu iki partinin birarada olmasının doğal olduğunu söyledi. Siyasi Partiler Yasası'nın bugüne kadar partiler arası ittifakı yasakladığını belirten Bozdağ, şöyle dedi:

 "Yasal düzenleme teklifi, partiler arasındaki işbirliğini, dayanışmayı, yakınlaşmayı temin edecek, seçmenlerin yakınlaşmasını sağlayıp ayrışmaları azaltacaktır. Bu düzenleme, seçim öncesinde milletin önüne dürüstçe siyasi partilerin çıkıp 'Biz ittifak yaptık'demelerine imkan veriyor. Yani zorunlu bir ittifak değil, ihtiyari bir ittifak yapma imkanı getiriyor. En önemli sonuçlarından bir tanesi ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır. Çünkü bu durumda baraj iki partinin aldığı oy toplamı üzerinden hesap edilecek ve iki parti yüzde 10'dan fazla oy almışlarsa, barajı geçmiş sayılacak."

"Fikri takip olarak, açıklamalara baktığımızda CHP'nin Türk siyasi hayatında fikren kendisine en yakın parti hangisi, HDP" diyen Bozdağ, bu iki partinin Zeytin Dalı Harekatı, hendek terörü, FETÖ gibi başka pek çok konuda birbirine en çok benzediğini ve fikirlerinin örtüştüğünü, bu 2 partinin bir arada bulunmasının doğal olduğunu öne sürdü.

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in HDP'ye oy verdiğini ifade ettiğini hatırlatan Bozdağ, şöyle devam etti: "Böyle bir fotoğrafta bizim, HDP ile CHP'nin ittifak içinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı? Yaparlarsa dürüst, ahlaki olur. Ama yapmazlarsa da biz biliyoruz ki HDP'liler, CHP'liler seçimde birlikte hareket edecekler. FETÖ, onlarla beraber hareket edecek. Dürüst, ahlaki, kanuni temele dayalı ittifak, bizim yaptığımız gibidir. Yasa imkan veriyorsa milletin önüne yasanın öngördüğü çerçeve içinde ittifakla çıkmak lazımdır. Aksi takdirde milleti aldatmış olursunuz."

"Cumhur İttifakı"nın karşısında yeni bir ittifakın söz konusu olup olmayacağı ve ittifakların genişleme ihtimalinin bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Bekir Bozdağ, "İki parti arasında olması şart değil, 3-4 parti bir araya gelip ittifak yapabileceği gibi 2 parti de ittifak yapabilir. İttifak yapacak partililerin sayısına bir sınırlama getirmiyor" dedi.

CHP'nin kendisini bir ittifakın parçası olarak gördüğünü belirten Bozdağ, "Umarız ki dürüst davranırlar, bizim gibi açık ve net olurlar. HDP ile halkı aldatmak için ayrı ayrı yerde değil de ittifak olurlar, aynı şeyin içerisine girerler, oy verirler. Diğer partilerden de onlara katılmak isteyen olursa onlar da ittifakın içerisine girer. Böylece halk kimin kiminle ittifak ettiğini görür, oyunu verirken daha rahat karar verebilir, daha iyi bir sonuç olur. Umarız ki bunlar da böyle bir ittifaka girerler" dedi.

İlgili Haberler