Milli Eğitim Bakanlığı'ndan milyonları ilgilendiren karar

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan milyonları ilgilendiren karar
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Okullar 2 Temmuz’a kadar açık, ara tatil yok” açıklamasının ardından gözler eğitimdeki en kısa yaz tatiline çevirdi. Normal eğitim takvimine göre okullar 18 Haziran’da kapanacaktı. Ancak bu tarih 2 Temmuz tarihine çekildi. Temmuz ve ağustos aylarında da ‘gönüllü okul’ olacak.

Hürriyette yer alan habere göre; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde okulların 2 Temmuz’a kadar açık olacağını açıklamıştı. Bu açıklama doğrultusunda 18 milyondan fazla öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmen kapanış zilinin çalması için 2 Temmuz’u bekleyecek. Kapanış tarihi 2 Temmuz’a çekilmiş olsa da Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir program üzerinde çalışıyor.

Öğrencilerin okullarında bir yıl uzak kalması nedeniyle oluşan akademik eksikliğin giderilmesi için 2 Temmuz sonrası için “gönüllü okul” programı hazırlanıyor. Bu program ile uzaktan eğitim sürecinde oluşan eksiklerin kapatılması için “takviye programı” niteliğinde olacak. 

Uygulanacak programın kapsamının belirlenmesi için tüm sınıf düzeylerinde eksikliklere bakılacak. Özellikle bir yıllık eğitim programında bir üst sınıfa geçerken bazı derslerden öğrenilmesi gereken konu ve kazanımları tam olarak edinemeyen öğrencileri kapsayacak. Ya tüm derslerden ya da belli derslerden öğrenciler okula çağrılacak. Ancak yine “gönüllülük” esası olacak. 

Eğitimciler, pandemi nedeniyle bir yıl boyunca okuldan uzak kalan milyonlarca öğrencinin bu derslere katılımının yüksek olacağı beklentisinde.

ÖĞRETMENLERE EK ÜCRET

Öğretmenler için de gönüllülük esasına göre çalışma planı yapılacak. Çalışmak isteyen öğretmenlere bu çalışmanın karşılığında ek ödeme yapılacak. Gönüllü okul uygulaması büyük ihtimalle yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı 31 Ağustos tarihine kadar sürecek.

KARNELER 2 TEMMUZ’DA VERİLECEK

Bakanlık iş takvimini 2 Temmuz’a kadar uzattı. Sınavlar daha erken yapılmış olsa da, tüm öğrencilere 2 Temmuz’da karne verilecek. 2 Temmuz’a kadar olan süreç için müfredat yavaşlatılarak, eksik kalan bölümler ve varsa takviye programı uygulamaya konulacak. Öğrenciler yine velilerin onayı ile istemezlerse 2 Temmuz’a kadar yüz yüze eğitime katılmayacak.

EĞİTİM TAKVİMİ

* 31 Ağustos: Okullar yüz yüze eğitime başladı.

* 16-20 Kasım: Birinci dönem ara tatili.

* 25 Ocak-12 Şubat: Sömestr tatili. (Nisandaki ara tatil eklenerek, süre uzatıldı)

* 2 Mart: İkinci dönem yüz yüze eğitim başladı. Bazı illerde sadece anaokulları ve ilkokullar riskli olmayan şehirlerde ise ortaokul ve liseler açıldı.

* 8 Mart: Liselerde yüz yüze sınavlar başladı.

* 6 Haziran: Liselere Geçiş Sınavı.

* 26 Haziran: Temel Yeterlilik Testi (TYT).

* 27 Haziran: Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT).

* 2 Temmuz: Okulların kapanış tarihi.

* 2 Temmuz-31 Ağustos: Gönüllü okul.

YENİ EĞİTİM YILI NE ZAMAN BAŞLAYACAK
   
Okullarda yeni takviminin yakın bir süre içinde açıklanması bekleniyor. Bu eğitim-öğretim yılı 31 Ağustos günü başlamıştı. Bir sonraki yılın ders zilinin de 31 Ağustos günü başlama ihtimali üzerinde çalışılmalar sürüyor.