Milli Piyango'nun özelleştirmesi TBMM gündeminde

Milli Piyango'nun özelleştirmesi TBMM gündeminde
İYİ Parti Grup Başaknvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesi” hakkında TBMM’ye soru önergesi verdi.

İYİ Parti Grup Başaknvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması amacıyla TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

Türkkan, 2009 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleye çıkartılan Milli Piyango için ihaleye katılan firmalarda istenen fiyata ulaşılamadığını, 2014 yılında gerçekleştirilen ihaleyi ise 2 milyar 755 milyon dolar teklif ile Net Şans-Hitay Ortak Girişim’in kazandığını ancak verilen ek süreye rağmen ihale bedelinin zamanında yatırılamadığı için ihalenin iptal edildiğini hatırlattı.

Milli Piyango İdaresi’nin Türkiye Varlık Fonu’na devrinden sonra ise yeniden özelleştirme sürecinin başladığını belirten Türkkan, bu süreçle ilgili olarak Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından Milli Piyangonun özelleştirilmesi için İngiltere merkezli Ernst & Young şirketine yetki verildiğini belirtti.

Türkkan’ın TBMM’ye sunduğu soru önergesinde devamla şu ifadeler yer alıyor:

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez tarafından Milli Piyango’nun lisans haklarının 47 yıllığına yabancı bir yatırımcıya satılacağı ve özelleştirme sonrası Milli Piyango’nun 3,5 milyar lira olan gelirinin ona katlanacağı ve değerinin 10 kat artacağı beyan edilmiştir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- TVF tarafından Milli Piyango’nun lisans haklarının 47 yıllığına satışı için belirlenen fiyat ne kadardır? Geliri ve değeri 10 kat artacağı hesaplanan Milli Piyango için belirlenen fiyat için hangi kriterler baz alınacaktır?

2- Geçmişteki örneklerine baktığımızda TEKEL’in özelleştirilmesi kamu zararı yaratmıştır. TEKEL özelleştirilmesinden kısa bir süre sonra 3. kişilere daha yüksek bir bedelle satılmıştır. Aynı örneklerin tekrar yaşanmaması adına gerek Milli Piyango, gerekse TVF bünyesindeki kamu iştiraklerinin satışı sonrası kamu zararını ortadan kaldıracak herhangi bir düzenleme yapılmış mıdır?

3- Milli Piyango’nun özelleştirildikten sonra değerinin ve gelirinin 10 kat artacağı hesaplanmışsa, değerli bir kamu yatırımı olan Milli Piyango’nun satılmak istenmesinin nedeni nedir? Örneğin kamu iştiraklerinden olan Ziraat Bankası, doğru yönetim anlayışı ile kamuya kaynak yaratan, kar elde eden ve marka değerini yükselten bir kurumdur. Aynı anlayış Milli Piyango için belirlenemez mi?

4- Özelleştirme için neden İngiltere merkezli Ernst & Young adlı danışmanlık firması seçilmiştir? Tekllif İngiliz firmadan mı gelmiştir? Yoksa TVF tarafından doğrudan yetki mi verilmiştir?

5- Ernst & Youngşirketi özelleştirme konusunda TVF bünyesindeki tüm iştiraklere mi danışmanlık hizmeti verecektir? Yoksa danışmanlık hizmeti sadece Milli Piyango ile mi sınırlı tutulmuştur?

6- Ernst & Young danışmanlık şirketi ile yapılan anlaşmanın çerçevesi nedir? Danışmanlık ücretinin ödenmesi satış üzerinden komisyon olarak mı sağlanacaktır? Yoksa belli bir hizmet ücreti üzerinden mi anlaşma yapılmıştır?

7- TVF tarafından Milli Piyango’nun yabancılara satışında ısrarcı olunmasının nedeni nedir? Bu durum kamuoyunda fon bünyesindeki diğer kamu iştiraklerinin yabancılara satılacağı endişesi yaratmıştır.

onerge1-002.jpgonerge2-001.jpg