Milyonlarca engelli çözüm bekliyor. SGK ise 10 yıldır güncelleme yapmıyor

Milyonlarca engelli çözüm bekliyor. SGK ise 10 yıldır güncelleme yapmıyor
Milyonlarca işitme engelli vatandaş cihaz alımlarında sıkıntı yaşıyor. 3 bin TL ile 13 bin TL arasında değişen cihaz fiyatları karşısında SGK sadece bin TL’lik destek ödemesi yapıyor. Aradaki büyük farkı ise vatandaşlar kendi ceplerinden ödemek zorunda kalıyor. Maddi durumu olmayan engelliler basit teknolojik ürünlere yönelmesi ile işitmesini sağlaması gereken ürün ise engeline bir çözüm sağlamıyor.

Milli gazeteden Mehmet Fahri Özkan, işitme engellilerin kullandıkları işitme cihazlarında, SGK tarafından yapılan ortalama Bin TL’lik ödemenin cihaz fiyatlarının karşılığında çok düşük bir rakam olması ve işitme engellilerin cihaz alabilmek için kendi cebinden ödeme yapması milyonlarca işitme engellinin sorununun tek çözümü olan cihaza ulaşmasında zorlanmalarına sebep oluyor.

Milyonlarca işitme engellinin duymak için kullandığı işitme cihazlarında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen Bin TL’lik destek tutarının cihaz fiyatlarının altında kalması ile engelli vatandaşlar cihaz fiyatlarının çoğunu cebinden karşılamak zorunda kalıyor.

KENDİ CEBİNDEN ÖDEMEK ZORUNDALAR
SGK tarafından işitme engellilerin sosyal hayata katılımı için gerekli olan işitme cihazlarında yaptığı ödemelerin ortalama olarak bin TL olması ve 3 bin TL ile 13 Bin TL arasında değişen işitme cihazı fiyatlarında engellilerin yüklü miktarları kendi cebinden ödemesine sebep olmakta.

BASİT TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER ÇÖZÜM SAĞLAMIYOR
İşitme cihazlarında yüzde 98 oranında alıcı devlet iken SGK tarafından belirlenen fiyatlar ile tedarik edilen bazı ürünlerde belirlenen fiyatlarda 10 yılı aşkın süredir yapılmayan fiyat güncellemesi ile işitme cihazının özelliklerine göre verilen ortalama bin TL destek 3 bin TL ile 13 bin TL arasında satılan işitme cihazlarında cihaza ihtiyacı olan engelli, kalan tutarı kendi cebinden ödemekte. Maddi durumu olmayan engelliler basit teknolojik ürünlere yönelmesi ile işitmesini sağlaması gereken ürün ise engeline bir çözüm sağlamıyor.

ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORLAR
Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı, SGK tarafından belirlenen ödemelerde zam kararının çıkması gerektiğini belirtirken, “Verilecek desteği SGK içerisinde bulunan Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü belirlerken bu kurul içerisinde bulunan temsilciler SGK tarafından verilen zam isteklerine karşılık Maliye Bakanlığı’ndan gelen temsilciler bu zam isteğini karşılamıyor, bütçe karşılamıyor, bu durumda da hastalar eski teknolojiye mahkum oluyor. Engellilerin engeline karşı bir çözüm olmayan bu cihazların ömrü kısa olduğu için engelliler yaşadıkları sorunlara bir çözüm bulunmasını istiyor” dedi.

İlgili Haberler