Mustafa Ertuğrul Aker kimdir?

Mustafa Ertuğrul Aker kimdir?
Topçu Mülazım (teğmen) Mustafa Ertuğrul Aker, dünyada ilk uçak gemisini batıran Türk subayı...

Kıdemli Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, 1893 yılında Girit’in Hanya şehrinde, Ahmet Nuri Beyzadeler’in oğlu olarak doğdu. Askeri okulda eğitim aldıktan sonra Birinci Dünya Savaşında Gelibolu Cephesine katıldı. Genç bir topçu teğmeni olarak önemli başarılara imza attı.

Aker’in en büyük başarısı ise İngilizlerin 114 metre uzunluğundaki uçak gemisi Ben MY Chree’yi batırmasıydı. Uçak gemisi Fransız garnizonuna erzak ikmali yapmak için Antalya Kaş ilçesinin hemen karşısındaki Meis limanına demirledi. 27 Aralık 1916 tarihinde İngiliz uçak gemisi Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un topçu atışlarıyla batırıldı.

Aker 13 Aralık 1917 tarihindeyse Fransız Paris-2 savaş gemisini Kemer açıklarında batırdı. Paris-2 batığı 1995 yılında keşfedildikten sonra dünyanın 100 dalış bölgesinden biri olarak gösterildi ve dalgıçların ilgi odağı haline geldi.

Dünya savaşı bittiğinde Mondros Mütakeresi gereğince işgal edilen Anadolu topraklarındaki tüm silah ve cephaneye el konuldu. Topların bir daha atış yapamaması için kamaları söküldü. O tarihlerde aydın bölgesindeki birlikleri denetlemekle görevlendirilen İngiliz komutansa “Gösterdiği Kahramanlıktan” dolayı Aker’in komutasındaki Topçu bataryasına dokunmadı.

Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve Savaş Boyunca Aldığı Madalyalar;

Donanma  İane Madalyası

Osmanlı Liyakat Madalyası

Alman Demir Haç Madalyası

İstiklal Madalyası

Prusya Liyakat Madalyası

Cedit Girit Madalyası

Harp Madalyası (Çanakkale, Kafkaasya, Galiçya, Irak, Mısır Savaşlarında verilmiştir.)

Çanakkale’de düşürdüğü İngiliz uçağındaki pilotun şapkasındaki rozet, hatıra madalyası olarak verilmiştir.

Avusturya 305 no’lu havan topu birliği rozeti, hatıra madalyası olarak verilmiştir.