Mutfaklarda yapılan büyük yanlış ortaya çıktı. Eti bu şekilde yapıyorsanız sizi hasta edebilir

Mutfaklarda yapılan büyük yanlış ortaya çıktı. Eti bu şekilde yapıyorsanız sizi hasta edebilir
Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ, eti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını açıkladı. Zuluğ ayrıca hamileler, riskli grupta olanlar, belirli bir yaşın üzerinde ya da genç olan kişiler yani bağışıklığı yeterince güçlü olmayanların az pişmiş ete karşı kendisini koruması gerektiğini vurguladı.

DHA'da yer alan habere göre, özel bir üniversitede Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gıda Mühendisi olan Aslı Zuluğ, evlerde yapılan en büyük yanlışı açıkladı.

"MİKROORGANİZMALAR ARTAR"

Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.

"ETİ TEMİZLEMEK İÇİN YIKAMAYIN"

Etin yıkanma nedenlerini tüketiciye sormak gerek diyen Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ, "Eti neden yıkıyorsunuz? Eğer etin üzerinde kıl, tüy, kan ya da toprak parçası gibi fiziksel bir bulaşan gördüyseniz  bu eti yıkamak mantıklı olabilir. Ama eğer tüketici eti temizlemek için yıkıyorum, mikroorganizmalardan uzaklaştırmak istiyorum diyorsa bu yanlış. Aslında bu şekilde mikroorganizmalardan uzaklaştıramıyoruz. Etle ne kadar haşır neşir olursak üzerindeki mikroorganizmaları o kadar etrafa dağıtırız. Öncelikle elimizi kullandığımız diğer ekipmanları kirletiyoruz. Çiğ ette insan sağlığına zararlı, patojen dediğimiz bakteriler var. Bunlar yıkama esnasında çevreye ( diğer ekipmanlara, tezgaha, kesme tahtasına)  bulaşıyor. Bu işlem çapraz bulaşma riskine yol açıyor. Bu nedenle eti yıkamak mantıklı bir uygulama olmayacaktır" diye konuştu.

ca72f86bdaaaac2c6dfe59c9a71e4518.jpg

"BAKTERİ RİSKİ ARTIYOR"

Avuç içi sıcaklığının dahi et için bakteri riski oluşturduğunu hatırlatan Gıda Mühendisi Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Mikroorganizmaların üremesi için en uygun sıcaklık aralığına tehlike aralığı “danger zone” diyoruz 50C-650C arası  ve vücut sıcaklığımız tam da bu aralıkta. Bu nedenle etle ne kadar çok oyalanırsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. O nedenle biz ev hanımlarına da üretimde çalışan kişilere de etle çok fazla vakit harcamayın. 30 dakikada işleminizi gerçekleştirip ya pişirin ya da direkt dolaba geri koyun diyoruz. Beyaz et için durum biraz daha riskli. Tavuk özelinde konuşacak olursak buradaki patojen mikroorganizma olan "salmonella" riskini bize getiriyor. Yüksek su içeriği nedeniyle daha da kritik şartlar söz konusu. Kesinlikle raf ömrüne uyulmalı, ortam sıcaklığına dikkat edilmeli, doğru pişirilmesi son derece önemli" uyarısında bulundu.

"AZ PİŞMİŞ ETTE GIDA GÜVENLİĞİ RİSKİ VAR"

Az pişmiş ette de riskler olduğunu hatırlatan Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ, "Restoran ya da oteller bu riski menülerinde belirtebilirler. Şef ya da garsonlar sipariş esnasında bu bilgiyi tüketiciler ile paylaşmalıdır. Çünkü tüketicinin bu bilgiden haberdar olması gerekiyor. Özellikle hamileler, riskli grupta olanlar, belirli bir yaşın üzerinde ya da genç olan kişiler yani bağışıklığı yeterince güçlü olmayanlar az pişmiş ete karşı kendisini korumalıdır. Etin pişme derecesi ile alınan protein miktarı arasında anlamlı bir fark olmamasına rağmen önceliğimiz gıda güvenliği olmalı" şeklinde konuştu.

ET NASIL PİŞMELİ?

Eti 720C minimum 2 dakika boyunca pişirmelisiniz diyen Zuluğ, "Evde termometreniz olmayabilir ve bunu ölçemeyebilirsiniz. Burada da birtakım göstergeler size yardımcı olacaktır. Etteki renk değişimi  önemli bir gösterge. İyi mutlaka iyi pişirmeliyiz ki bakteri yükünden arındıralım. Eti çözündürmede en doğru yöntem ise dolabın alt kısmına yani +4'e indirmek ve sonrasında pişirmek olacaktır." diyerek sözlerine son verdi.