Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Armağan KULOĞLU

Armağan KULOĞLU

Müzakere masası sıkıntılıdır!..

Önümüzde güncel dört müzakere süreci bulunmakta. Bunları bir zaman ve öncelik sırasına koymak mümkün değil. Karabağ, Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Libya konuları gündemde olanlar.

Suriye'yi hiç saymıyorum. İdlip'te durum, Suriye rejim güçleri ve Rusya'nın saldırılarıyla tamamen aleyhimize gelişiyor. Diğer bölgelerdeki durumda değişiklik yok. Yakın bir gelecekte müzakere masası görünmüyor.

Doğu Akdeniz'deki gerginlik devam ediyor. Yunanistan'ın muhatap kabul ederek müzakere masasına oturulması, onun isteklerinin karşılanmasını görüşmek demektir. Bu da hak ve hukukumuzdan taviz verilmenin müzakeresi anlamına gelmektedir. Bu nedenle durum, şimdilik müzakere edilecek bir kıvamda görünmüyor.

Libya'da frene basıldı. Cenevre'deki toplantılardan kalıcı ateşkes çıktı. Bundan sonra tarafların Tunus'ta siyasi görüşmeler yapması bekleniyor. Saraç'ın istifası ve seçim konusu netleşmedi. Burada önemli olan, Türkiye-Libya arasındaki deniz yetki/sınır anlaşmasının devamlılığını sağlamak.

Önümüzdeki müzakere masalarının Karabağ ve Kıbrıs konuları olduğu görülüyor. Müzakereler sıkıntılı ve son derece hassas.

Azerbaycan-Ermenistan savaşı

Ermenistan'ın saldırıları karşısında Azerbaycan'ın işgal edilen topraklarını kurtarmak için başlattığı harekât bir ayı aşkın süredir devam ediyor. Bu savaşta Türkiye, Can Azerbaycan'ın yanındadır. Türkiye için Azerbaycan'ın başarısı, tek millet iki devlet anlayışı, Kafkasya ve ötesindeki çıkarları açısından son derece önemlidir.

Topraklarının %20'si işgal altında olan Azerbaycan, bunun 1/3 kadarını kurtarmış durumda olup, kurtarılan yerler kritik arazi bölgeleri olduğu için, devam edecek harekâtın daha süratli ilerleyeceği değerlendirilmektedir.

Bugüne kadar üç defa ateşkes ilan edilmesine rağmen Ermenistan bu ateşkese özellikle sivil yerleşim yerlerini/sivilleri hedef alarak uymamıştır. Bu nedenle Azerbaycan da ileri harekâtını sürdürmüştür. İşgal altındaki 7 reyon ve Dağlık Karabağ'ın tamamının kurtarılması için harekâtın hızının arttırılması gerekmektedir.

Aliyev'in, Ermenistan'ın ateşkese son vermesi durumunda Azeri ordusunun Dağlık Karabağ'daki askeri faaliyetlerini durduracağını, Minsk Grubu eş başkanlarının çözüm önerilerini kabul ettiğini, ancak bunu Ermenistan'ın da kabul etmesi gerektiğini, bu durumda müzakere masasına döneceklerini ifade etmesi yanlış anlaşılmamalıdır. Burada önemli olan husus, Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları terk etmesidir. Müzakerelerde bu konu kısa sürede gerçekleşmezse, Azerbaycan'ın topraklarını kurtarmaya devam edeceği açıktır.

Ancak müzakere süreci entrikalarla doludur. İşi masaya bırakmak tercih edilmemelidir. Bu nedenle Azerbaycan'ın, elini güçlendirmek için mümkün olduğu kadar fazla toprağını kurtararak masaya oturması önem arz etmektedir.

 

Kıbrıs'ta yeni dönem

KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimini Ersin Tatar'ı kazanmasıyla Kıbrıs'ta yeni bir dönem başlamıştır. Yıllardır BM gözetiminde devam eden, sürekli KKTC aleyhinde olan ve sonuç da alınamayan müzakerelerin artık sona ereceği beklenmektedir.

Bu seçim sonucuyla, bundan sonra federasyon ve konfederasyon çözümlerin Türk tarafınca söz konusu edilmeyeceği, KKTC'nin bağımsız bir devlet olarak uluslararası ortamda diğer devletlerle eşit statüde yer alması için çaba sarf edileceği anlaşılmaktadır. Müzakere masalarında ve görüşmelerde bu kararlılıkla hareket edileceğine inanılmaktadır.

Artık KKTC'nin uluslararası ortamda tanınmasını sağlayacak bir politika izlenmesinin zamanıdır. Bugüne kadar bu konuda kaybedilen zaman telafi edilmelidir. Türkiye, dostu olan ülkeler nezdinde harekete geçmelidir. Federasyon ve Konfederasyon beklentilerini yok etmek amacıyla, KKTC'nin adının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTC) olarak değiştirilmesi için KKTC meclisinin harekete geçmesi çok şık olacaktır. Kıbrıs Türkü'ne de bu yakışır.

KKTC'nin bağımsızlığı, Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimizin korunması için önemlidir. Kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konusunda Türk tarafının elini güçlendirir. Çünkü Doğu Akdeniz ile ilgili her politika KKTC'yi de kapsamaktadır.

Müzakere masaları sıkıntılıdır. Masaya kararlı ve eli güçlü olarak oturmayı gerektirir.

Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.

 

Yazarın Diğer Yazıları