NASA 45 yaşındaki uzay aracından gizemli bildirimler alıyor. Uzayın derinliklerinden gelen bu mesajlar ne anlama geliyor

NASA 45 yaşındaki uzay aracından gizemli bildirimler alıyor. Uzayın derinliklerinden gelen bu mesajlar ne anlama geliyor
Güneş Sistemi’ni ve yıldızlararası uzayı araştırmak için 1977’de fırlatılan Voyager 1'den son haftalarda NASA’yı şaşkına çeviren hatalar yaşandı. Voyager 1 NASA'ya rastgele veriler göndermeye başladığı öğrenildi.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Uzay aracının Dünya’ya dönük olan antenleri hala çalışıyor olsa da, anlaşılmaz raporlar bildirmeye başladı. NASA’dan yapılan paylaşıma göre, rastgele verileri bildirmeyi alışkanlık haline getirdi. 

NASA Jet Propulsion Lab ekibi tarafından yapılan açıklamada, 45 yaşındaki Voyager 1’in artikülasyon ve kontrol sisteminde (AACS) herhangi bir sorun olmadığına dikkat çekildi. Ancak son zamanlarda araçtan gelen telemetri verilerinin “geçersiz” olduğu aktarıldı.

Uzay aracının gizemli veriler gönderme sebebi bilinmiyor olsa da, henüz iletişim hattını koruduğu ve güvenli moda geçmediği öğrenildi. Bu durum, Dünya’dan 23.3 milyar kilometre uzaktaki Voyager 1’in hala sağlam olduğunu gösteriyor.

“Tüm işaretler AACS’nin hala çalıştığını gösteriyor, ancak döndürdüğü telemetri verileri geçersiz. Bu veriler rastgele oluşturulmuş gibi görünebilir veya AACS’in içinde olabileceği olası herhangi bir durumu yansıtmayabilir.”

Aslında 45 yaşında bir bilgisayarın hala çalışıyor olması, NASA araştırmacılarının becerilerini kanıtlamak için yeterli oldu. Ayrıca olası bir teknik arızanın da -en azından şimdilik- çözülmesi mümkün değil. Uzay ajansının yazılım temelli güncelleme yapabileceği düşünülüyor.

İlgili Haberler