NASA duyurdu: Şu anda iletişimimiz yok

NASA duyurdu: Şu anda iletişimimiz yok
Ay'ı incelemesi için uzaya gönderilen ve Kasım'da Ay'da olması beklenen uyduyla NASA'nın arasındaki iletişim koptu. İnsanlığın Ay'a inmesi için çalışmalar yürütecek olan uyduyla tekrar iletişim kurulmaya sağlanacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, (NASA) Ay’ı incelemek için gönderdiği yeni uydusu CAPSTONE’dan haber alamıyor. NASA Sözcüsü Sarah Frazier, dün Dünya yörüngesinden başarıyla ayrılan mikrodalga fırın büyüklüğündeki uzay aracı CAPSTONE ile iletişim sıkıntısı yaşandığını açıkladı.

İletişim kopukluğuna neden olan problemi çözmek ve yeniden temas kurmak için çalışıldığını söyleyen Frazier, CAPSTONE’un doğru yörüngeye yerleşmesi için yeterli miktarda yakıtı olduğunu aktardı.

Yaklaşık 25 kilogram olduğu belirtilen uydu ile bağlantının ne zaman kesildiği bilinmiyor. Bununla birlikte sorunun, dünya yörüngesinden çıktıktan sonra oluştuğu düşünülüyor.

"CubeSat" kategorisindeki uydunun, toplayacağı verileri NASA''ya göndererek insanlığın yeniden Ay''a inişi için gerekli ön bilgileri sağlaması öngörülüyordu.

CAPSTONE''un tahminen 13 Kasım''da Ay''a varması planlanıyor ve veri toplamak için en az 6 ay boyunca Ay''ın yörüngesinde kalması planlanıyordu.

Söz konusu roket, 28 Haziran''da Yeni Zelanda''nın Mahia Yarımadası''ndaki Roket Laboratuvarı Fırlatma Kompleksi 1''den fırlatılmıştı.

İlgili Haberler