NASA’nın uzay aracı Mars’a ilk harfini çizdi: Bu işaret neyi temsil ediyor

NASA’nın uzay aracı Mars’a ilk harfini çizdi: Bu işaret neyi temsil ediyor
Mars'ın uzayı keşfeden aracı bu kez Mars'ta boy gösterdi. Mars'tan toplamış olduğu numunelerle Mars'ta geçmiş mikrobiyal yaşamın kanıtlarını bulma konusunda bilim insanlarına yol gösterecek olan uzay aracı Mars'a kendinden bir hatıra bırakarak lazerle uzaya "L" harfi çizdi.

NASA, Perseverance keşif aracını yeniden Dünya’ya getireceğini açıkladı. Perseverance’nin toplamış olduğu küçük kaya örneklerini incelemek isteyen bilim insanları örneklerin Jezero Krateri''ne nereden geldiğini anlamaya çalışıyor. Aynı zamanda ana kayadaki orijinal yönelimlerin takip edilebilmek adına çalışmalarını sürdüren araştırmacılar keşif aracıyla Kızıl Gezegen üzerinde küçük bir fiziksel grafiti oluşturdu.

TeknolojiOku''dan aktarılan bilgilere göre; Perseverance, Haziran ayında L harfi şeklindeki üç noktayı bir kayaya işaretledi. Bu işlemi gerçekleştirirken direğe monte edilmiş SuperCam cihazının bir parçası olan bir lazer kullandı. Açıklamalara göre bu işaretler keyfi bir grafiti oluşturmak için kullanılmadı ve geçerli bilimsel sebepleri bulunuyordu.

SuperCam baş araştırmacısı Roger Wiens, keşif aracının bunu neden yaptığına dair ayrıntılara giren bir görev güncellemesinde L''yi "Mars''ta lazerle kazınmış ilk harf" olarak açıklandı.

Araştırma ekibi, yön işareti yapmanın basit ve etkili bir yolu olarak büyük L harfini seçti. Wiens, "Kuru çalışma başarılı olduğunda, gelecekteki numuneleri işaretlemek için prosedürü kullanmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Keşif aracı Perseverance Mars''ta geçmiş mikrobiyal yaşamın kanıtlarını bulma konusunda en iyi şansı verebilecek eski bir nehir deltasını araştırmaktadır. Dolayısıyla bu bölgede toplanan kaya örnekleri ayrı bir önem taşımaktadır.

Geri getirilen kayalar, yaşam arayışının ötesinde, araştırmacıların Mars''ın manyetik alanının tarihini ve gezegenin atmosferi üzerindeki etkisini yeniden yapılandırmasına da yardımcı olma niteliğindedir. Bunu inceleyen bilim insanları, örneklerdeki manyetik alanların orijinal yönlerini anlamak için kaya parçalarının yönünü bilmek istediler. Lazer ile işaretleme yöntemi de bu sebeple kullanılmaktadır.

İlgili Haberler