Bilim dünyası, sağlıksız beslenmenin kalp hastalıkları üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalarına devam ediyor. Popular Science'de yer alan habere göre neredeyse her gün sofraya gelen kızarmış yiyeceklerin, kalp hastalığını riskini kat kat arttırdığı ortaya konuldu. Üstelik bu tehlike, her hafta tüketilen 114 gramlık ilave yiyecekle birlikte artıyor.
Batıdaki beslenme düzeninin, kalp damar sağlığını desteklemediği açık. Fakat araştırmacılar, kızarmış yiyeceklerin ciddi kalp sorunları ile inme tehlikesine ne gibi katkılar yaptığının tam olarak bilinmediğini söylüyor.
Bu konuya ışık tutmaya karar veren araştırmacılar, konuyla alakalı olarak Nisan 2020’ye kadar yayımlanan çalışmaları araştırmış ve 19 tane makale bulmuşlar.
85 BİN 906 ÖLÜM İNCELENDİ
Kalp damar hastalığı tehlikesini belirlemek için 562.445 katılımcıyı ve 36.727 önemli kalp damar olayını (kalp krizi veya inme gibi) kapsayan 17 çalışmadan alıp, bunları bir havuza aktarmışlar.
Ardından, kızarmış gıda tüketimi ile herhangi bir sebepten kalp damar hastalığı kaynaklı ölümler arasındaki muhtemel bağlantıyı belirlemek üzere, ortalama 9,5 yıllık bir gözlem dönemi boyunca 754.873 katılımcı ve 85.906 ölümü içeren altı çalışmadan veri almışlar.
Araştırmacıların yaptığı analiz, haftalık ölçekte en düşük kategorideki kızarmış yiyecek tüketimiyle karşılaştırıldığı zaman, en yüksek tüketim oranının önemli kalp damar hastalıklarında %28, koroner kalp hastalığında %22 ve kalp yetmezliğinde yüzde 37 artış ile ilişkili olduğunu göstermiş.
Merkez Bankası'nın fair kararı doları nasıl etkiler? Prof. Dr. Esfender Korkmaz açıkladı
Merkez Bankası'nın faiz kararına ilk yorum Remzi Özdemir'den geldi
Marmara depreminin yükü 7 şiddetini neden bulamaz?
Meme kanserinde erken teşhisin önemi nedir?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Bebeklerde İshal hastalığının nedenleri nelerdir?