Nikelin fiyatı füze gibi

Nikelin fiyatı füze gibi
Londra’da haftaya 30 bin dolarla başlayan nikelin tonu iki günde 82 bin dolara çıktı. Bugünkü artış oranı ise yüzde 70. Uçuşa geçen nikelin fiyatı nerede duracağı belli değil.Paslanmaz çelikte ve alaşımlarda kullanılan nikel bir çok sektörün ana maddesi. Nikel bozuk paraların üç ana maddesinden biri.

İki günde tonu 30 bin dolardan 82 bin dolara çıktı

Londra nikel fiyatlarında bugünkü artış yüzde 70''e yaklaşırken ton başına fiyatlar 82 bin doları buldu. Böylece son iki gün içinde nikel fiyatları 30 bin dolardan 82 bin dolara çıktı. Kısaca nikel son iki günde 2,5 katına ulaştı. Artışta Rusya''ya karşı artan yaptırımların tedarik endişelerini tetiklemesi etkili oldu.

Nikel fiyatlarında dünkü yükseliş bugün de devam ediyor. Dün yüzde 90 yükselen fiyatlarda bugün, henüz günün yarısı bile geride kalmamışken artış yüzde 70''i aştı. Londra Metal Borsası''nda en yakın vadeli nikel kontratları ton başına 82 bin dolardan el değiştiriyor. Nikel fiyatlarının geçen haftayı 30 bin doların hemen altında kapattığını da hatırlatalım. Artışta Rusya''ya karşı artan yaptırımların tedarik endişelerini tetiklemesi etkili oldu.Shanghai Vadeli İşlemler Borsası''nda Nisan vadeli nikel kontratı, erken işlemlerde 228.810 yuan/ton ile rekor seviyeye ulaştı.

TALEP ARTTI NİKEL DEPOLARI BOŞALDI

Ukrayna''yı işgali gerekçesyle birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Rusya, paslanmaz çelik ve elektrikli araç pillerinde kullanılan nikel ihtiyacının yaklaşık yüzde 10''unu kendi başına sağlıyor. Artan talep sonrasında nikel stolarında da sert düşüşler yaşanıyor. LME''ye kayıtlı depolardaki nikel stokları, 76.830 tonla 2019''dan bu yana en düşük seviyesinde.

NİKEL NERELERDE KULLANILIYOR

Nikel sanayide bir çok alanda kullanılıyor. Günümüzde üretilmekte olan paraların hammaddesi nikel, tunç alüminyumdur.Paslanmaz çelikte kullanılan Nikel bir çok ürünün ana maddesi. Nikel korozyona karşı dayanıklıdır ve diğer metalleri korumak için plakalamak için kullanılır. Bununla birlikte, esas olarak paslanmaz çelik gibi alaşımların yapımında kullanılır. Nikrom, az miktarda silikon, manganez ve demir içeren bir nikel ve krom alaşımıdır. Aşırı sıcakta bile korozyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle ekmek kızartma makinelerinde ve elektrikli fırınlarda kullanılır.



Deniz suyunu tatlı suya dönüştüren tuzdan arındırma tesislerinde bakır-nikel alaşımı yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan zırh kaplama için de nikel çelik kullanılır. Diğer nikel alaşımları tekne pervane şaftlarında ve türbin kanatlarında kullanılır.

DİĞER METALLERİN DE FİYATLARI YÜKSELİYOR

LME''de çinko 10''dan fazla artarak 4.520 dolar ile Aralık 2006''dan beri en yüksek seviyeye ulaştı. LME''de bakır yüzde 4 artarak 10.580 dolar, alüminyum ise yüzde 5 civarı artışla 3.920 dolardan işlem görüyor.

Çin''de paslanmaz çelik vadeli fiyatları, Rusya ve Ukrayna krizinin yarattığı arz endişeleri nedeniyle nikel fiyatlarındaki sert yükselişten destek bularak yüzde 12 artışla rekor yüksek seviyeye çıktı.

Shanghai vadeli işlemler borsasında Nisan vadeli paslanmaz çelik fiyatları 2019''dan beri en yüksek seviyeyi görerek ton başına 22,125 yuana (3,503 dolar) çıktı. Paslanmaz çelik fiyatları bu ay şimdiye kadar yüzde 24 yükseldi.