Nisan’da yeni vergi dilimine girecek memurlar cinnet geçirebilir

Nisan’da yeni vergi dilimine girecek memurlar cinnet geçirebilir
ANKARA - Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, ortalama bir memur maaşının yoksulluk sınırının çok altında olduğunu ifade ederek “Mart ayında ortalama memur maaşı alan öğretmen, hemşire, polis gibi meslek grupları bir üst vergi diliminden vergi ödemeye başlayacak. Maaşlara yapılan 30.5’lik zam Ocak ayının ilk günü erimişken Mart ayında yeni bir vergi dilimine giren memurlar temel gıda ve ihtiyaç ürünlerini karşılamakta zorlanacak. Nisan ayı ise vatandaşın ve memurun cinnet geçirmeye ba

Emre YILMAZ/ YENİÇAĞ

Memurların almış olduğu yüzde 30.5’lik zammın yeni yılın ilk günü ile birlikte eridiğini ifade eden Balık, “Yeni yılın ilk gününden itibaren akaryakıta, gıdaya, tekel ürünlerine ve birçok ürüne zam geldi. Ayın 15’inde alacağımız zamları yeni yılın öncesinde vergi olarak vermeye kendimizi hazırlamıştık. Maaşımızı aldığımız ilk gün de vergi olarak ödedik. Vatandaşlarımıza, kamu çalışanlarımıza elektrik, su, doğalgaz faturaları da gelmeye başladı. Kamu çalışanlarının aldığı yüzde 30.5’lik zam ayın ilk günü gelen zamlar ve faturalar karşısında erimiş oldu” dedi.

 

Açlık sınırının 5 bin liraya dayandığı Türkiye’de memurların dahi gıda alışverişi yapamayacak duruma geldiğini belirten Balık, “Memurlar gıda temini yapmakta dahi sıkıntı yaşıyor. Bugün açlık sınırının 5 bin liraya dayandığını görüyoruz. 5 bin liraya dayanmış bir açlık sınırı karşısında asgari ücretle çalışanın geçinmesi çok zor. Vatandaşlarımız marketlere gittiğinde yaşam şartlarının ne kadar zorlayıcı olduğunu görüyor. Vatandaşımızın şuan ki maddi imkanlar ile yaşamını devam ettirmesi gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı.

Doktorların dahi yoksulluk sınırı altında maaş aldığını söyleyen Balık, “Kamu çalışanlarının birçoğu yoksulluk sınırının çok altında bir maaş alıyor. Herkesin gözünde çok yüksek maaş alır dediğimiz doktorların dahi maaşı yoksulluk sınırının altında. Yeni göreve başlamış uzman bir doktorun maaşı yoksulluk sınırının altında. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak yoksulluk sınırını Ankara’da bulunan 4 marketten aldığımız rakamlar ile yapıyoruz. Dikkate aldığımız husus ise 4 kişilik bir ailenin aylık gıda ve temel ihtiyacıdır” diye konuştu.

Nisan ayında yeni vergi dilimine girecek olan memurların  gelecek olan zamlar karşsısında cinnet geçirebileceğini belirten Balık, “Yıllarca asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini savunduk. Yıllardır savunduğumuz asgari ücretten vergi alınmasın konusunu devlet ilk defa görmezden gelmedi. Buradan memurlar küçük bir kazanım elde etmiş görünse de Mart ayında ortalama memur maaşı alan öğretmen, hemşire, polis gibi meslek grupları bir üst vergi diliminden vergi ödemeye başlayacak. Maaşlara yapılan 30.5’lik zam Ocak ayının ilk günü erimişken Mart ayında yeni bir vergi dilimine girerek yeniden vergi ödemeye başlayacak. Memurlar Ocak ayında aldığı maaşında çok altında bir maaş alacak. Temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine gelen üst üste zamlar karşısında memurun ayakta kalması imkansız hale gelecektir. Memurlar borçlanmış olduğu kredi kartlarını dahi yılın ilk maaşı ile kapatamadı. Sadece memurlar değil işçiler, asgari ücretliler ve diğer meslek grupları borçlarını borçla kapatma yoluna başvuruyor. Bankalar kredi çekmek isteyen vatandaşın bilgilerine baktığında diğer bankalara olan borcunu gördüğü için kredi dahi vermiyor. Nisan ayı vatandaşların cinnet geçirmeye başlayacağı ayların başlangıcı olacak” dedi.

İktidarın geçim sıkıntısına çare bulması gerektiğini bulamadığı taktirde de erken seçime gidilmesi gerektiğini vurgulayan Balık, “Memurların aldığı mevcut maaş ile geçinmenin yollarını iktidarın araştırması gerekiyor. Mevcut maaş ile memurların geçinemeyeceği ortadayken iktidar bu konuya ya çözüm bulacak ya da gidecek. Türkiye bu ekonomik tablo ile erken seçime gebedir” ifadelerini kullandı.