Konsolos bile Türkiye'ye ayar çekiyor

Konsolos bile Türkiye'ye ayar çekiyor
ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, kentte görev yapan bazı gazetecilerle evinde sohbet etti.

Konsolos bile Türkiye'ye ayar çekiyor

Toplantıda hükümete yönelik rüşvet ve yolsuzluk operasyonu hakkındaki görüşleri sorulan Espinoza, olayları çok yakından takip ettiğini belirterek, konunun ABD ile ilişkilendirilmesine çok şaşırdıklarını söyledi. Operasyonla ilgili bazı hikayelerin çarpıtılmış değil, tamamen yanlış olduğunu bildiren Espinoza, "Bazen gazeteciler kelimeleri veya anlamlarını değiştirebilir. Bunun üzerinde toplantılar oldu ve bazı hiç yapılmayan toplantı ve yorumlara referans verdiler, bu bizim için sürpriz oldu. Türkiye'deki iç politikayla ilgili kesinlikle hiçbir rol oynamadık, oynamak da istemiyoruz. Türkiye, istikrarlı ve demokratik, hukukun üstünlüğü olan bir ülke olsun istiyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin Orta Doğu'da çok önemli bir ülke olduğunu dile getiren Espinoza, şunları kaydetti: "Türkiye'nin fikirlerine önem veriyoruz. Türkiye'nin bölgede oynayacak çok önemli rolü var. Bu konuda da güçlü bir diyaloğumuzun olması güzel. Türkiye'nin bizim bu kadar iyi müttefikimiz olmasının sebebi, Türk halkıyla bizim aynı değerleri paylaşmamız. Belli bir noktaya gelmek için aynı fikirlere sahip olmayabiliriz ama genel olarak benzer fikirleri paylaşıyoruz. Türkiye gibi bir müttefikimiz olması ve fikirlerimizi paylaşması önemli bir şey. Bu konuları da dürüstçe konuşabilmemiz çok önemli. Eğer bir konuda aynı fikirde değilsek saklamıyoruz, arka odalarda bir şey yapmaya çalışmıyoruz. Tüm pozisyonlarda nerede olduğumuz konusunda açığız." 
Anlaşamadık ama bu sır değil
Espinoza, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çinli bir firmayla sözleşme imzalamasıyla ilgili ise şunları söyledi: "Türklerle bazı taktikler konusunda anlaşamadık ama bu bir sır değil. Silah sistemlerinin Çin'den alınmasıyla ilgili hem biz hem de NATO'daki müttefiklerimiz son derece açık olduk. Bunun müttefikliğimizi nasıl etkileyeceği konusunda gayet açıktık. Biz sürekli iletişimdeyiz, Türkiye'nin iç işlerinde bizi ilgilendiren, bizim için önemli konularda açık olduk. Medya tarafından bize Türkiye ile ilgili bir şey sorulduğu zaman eğer konuyla ilgili fikrimiz varsa gayet şeffafız." 
Adana'da durdurulan TIR'larla ilgili de görüşleri sorulan Espinoza, esprili olarak "Bizim TIR'larla işimiz yok. TIR'lar benim TIR'ım değil" şeklinde yanıt verdi. Türkiye'de ilk defa seçimlere şahit olacağını söyleyen Espinoza sonuçları merakla beklediğini de sözlerine ekledi.