O madde geçse hangi gıdada sahtekarlık var gizlenecekti

O madde geçse hangi gıdada sahtekarlık var gizlenecekti
'Gıda ve beslenme yayıncılığına sansür getirecek düzenleme' olarak adlandırılan kanun teklifi gelen tepkilerin ardından geri çekildi. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç teklifte yer alan ilgili maddelerin çıkarılacağını açıkladı.

TBMM'de önümüzdeki hafta görüşülmeye başlanacak olan Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi içerisinde yer alan ve gıdayla ilgili haberlere sansür getireceği endişesiyle tepkilere neden olan yanıltıcı yayınlarla ilgili maddeler, tekliften çıkarılıyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde "Gıda Bilim Kurulu" kurulması amacıyla hazırlanan düzenleme sansür endişesine neden olmuştu. Kurul, bilimsel olmadığını düşündüğü her türlü yayın organındaki haber, makale ve görüş beyanını suç sayacak ve 20 ila 50 bin lira arasında değişen para cezası kesecekti.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Yunus Kılıç, sansüre neden olacağı endişesiyle tepkilere neden olan düzenlemeleri tekliften çıkardıklarını söyledi.

Sivil toplum örgütlerinin kendilerine ulaştığını ve farklı fikirlerin olduğunu görünce konunun yeniden tartışılmaya ihtiyacı olduğunu gördüklerini ifade eden Kılıç, "Aldığımız yeni kararla yanıltıcı yayınlarla ilgili konuların daha fazla tartışılmasına meydan vermek, sağlıklı çıkmasına zemin hazırlamak için ilgili maddeleri tekliften çıkarıyoruz." dedi.

DÜZENLEME NEDEN TARTIŞILIYORDU?

Düzenlemeye göre, bir gıda bilim kurulu oluşturulacak ve kurulun onaylamadığı açıklamaların yer aldığı yayınlar, gerçeğe aykırı kabul edilecekti. Gıda güvenliği ve güvenilirliğinde yanıltıcı yayın yapan kişilere 20 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilmesi öngörülüyordu. Ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yasasına eklenen madde ile de idari yaptırım uygulanması planlanıyordu.