Ödenmeyen bayram ikramiyeleri ne olacak? Yüz binlerce emekliyi ilgilendiren karar!

Ödenmeyen bayram ikramiyeleri ne olacak? Yüz binlerce emekliyi ilgilendiren karar!
İstanbul Anadolu 29. İş Mahkemesi; bayram ikramiyesi alamayan 150 bine yakın özel banka emeklisini ilgilendiren bir karar verdi.

150 BİN KİŞİ KAPSAM DIŞI

2018 yılında; emeklilere, her dini bayram öncesinde ikramiye ödenmesi için düzenleme yapıldı. Düzenlemeden; Emekli Sandığı, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin yararlanacağı belirtildi ancak özel bankaların vakıf sandıklarından emekli olan 150 bine yakın kişi kapsam dışı kaldı.

Emekli bankacılar buna itiraz etti ve örgütlenerek Emekli Bankacı Dernekleri Platformu’nu kurdu.

Platform, düzenlemeden bankaların vakıf sandıklarından emekli olan yurttaşların da yararlanması için Cumhurbaşkanlığı, TBMM, bakanlar, siyasi partiler ile iletişime geçmeye çalıştı ancak sorunun çözümüne yönelik bir adım atılmadı.

CHANGE.ORG''DA KAMPANYA DÜZENLENDİ

İş Bankası’ndan emekli olan bir yurttaş ise İstanbul Anadolu 29. İş Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, 14 Temmuz 2021 tarihinde verdiği kararda; ödenmeyen bayram ikramiyelerinin toplamı olan 2 bin liranın yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti.

Emekliler; “change.org” isimli kampanya sitesinde de ikramiyelerini alabilmek için kampanya başlattı. Kampanya metni şöyle:

“506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun geçici 20''nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş olan sandıkların iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ve bunların hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerine ödenen bayram ikramiyesinden faydalanması için mevcut kanuna ek bir KHK ile mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Daha önce CİMER tarafından yönlendirildiğimiz sandıklar emeklilerine ilgili kanunda ‘özel sandıklar’ yer almadıkça ödemeyi yapamayacağını bildirdi.”

İlgili Haberler