Odessa'daki Türk gemisini Ukrayna Ordusu bastı

Odessa'daki Türk gemisini Ukrayna Ordusu bastı
Ukrayna’nın Chornomorsk Limanı’nda bulunan Yağcı Denizcilik’e ait MV Rahmi Yağcı isimli yük gemisine bir grup Ukrayna askeri baskın düzenledi. Geminin kaptanı bir video yayınlayarak yaşanan sıkıntıyı aktardı.

Kaptan video ile yardım istedi

HaberDenizde.com’un haberine göre, Ukrayna''nın Odessa Chornomorsk Limanı’ndan 22 Şubat 2022’de yüküyle hareket etmeye hazırlanırken Rusya – Ukrayna savaşı patlayınca mahsur kalan, Yağcı Shipping’e ait Türk bayraklı Rahmi Yağcı gemisine bir grup Ukrayna askeri baskın yaptı.

Savaşla beraber iki gün sonra limanın yönetimi Ukrayna ordusuna geçerken, aralarında Türk bayraklıların da bulunduğu gemilere “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmedi. 

GEMİDEN İNMEDİLER

Ukrayna tarafından gemilere yapılan açıklamada, “serseri mayınlar”dan dolayı izin verilmediği iddia edilirken 26 Şubat’ta Kirsten Oldendorff adlı gemi eskort eşliğinde limandan ayrılması dikkat çekti.  

Olaylar devam ederken, dün ise Türk gemisine bir grup Ukrayna askeri baskın yaptı. Ambarları zorla açmaya çalışarak, geminin taşıdığı 5.900 ton Ferro Siliko Manganez’i almaya çalışan askerler ile mürettebat arasında sözlü tartışma yaşandı.

Kendilerinin Ukrayna ordusundan olduklarını ve sıkıyönetimin verdiği yetkiyle baskın yaptıklarını ileri süren grup, mürettebata silah doğrulttu. Bölge valiliğinin “Geminin yükünün patlayıcı madde olmadığına” dair uyarısına rağmen gemiden inmeyen silahlı grup halen tacize devam ediyor.

YÜKÜ ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Geminin kaptanı ise son çare olarak bir video çekerek yardım talebinde bulundu. Silahlı grubun illegal olarak yükü almaya çalıştıklarını belirten kaptan, armatörle anlaşmışlar gibi davranıp almaya çalıştıklarını, itiraz edince de silah gösterdiklerini söyledi. 

Kaptan, “Kapakları zorla açtılar. Ciddi sıkıntı içindeyiz. Ukrayna askeri değiller. Bu grup yüzünden sıkıntıdayız. Bu zorbalıklara son verilsin istiyoruz. Ambar açık. Vinç hala duruyor. Süreç sürüyor. Yükü hala almaya çalışıyorlar. Bunları şimdilik durdurduk ama ne olacağını bilmiyoruz. Yardım istiyoruz” dedi.

Öte yandan kaptanın geçtiği bilgiye göre, bölgede saat 20:13 ve 22:10’de iki büyük patlama meydana geldi.

 

İlgili Haberler