Balık yağında kanser ve alzheimer tehlikesi

Balık yağında kanser ve alzheimer tehlikesi
Balık yağının diğer yağlara oranla daha hızlı oksidasyona uğradığını belirten Prof. Dr. Barkın Berk, tüketildiğinde ise ilerleyen yaşlarda damar tıkanıklığı, kanser ya da alzheimera yol açtığını ifade etti.

Balık yağının sadece çocuklarda değil, her yaşta kullanılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Barkın Berk; çocuklarda gelişim ve büyümeyi hızlandırmak, yetişkinlerde ise hücrelerin gerilemesi ve yıkımını engellemek için mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin yeme içme ve beslenme tarzı açısından riskli konumda olduğuna değinen Prof. Dr. Berk, "Dolayısıyla bu riski mümkün olduğu kadar azaltmak zorundayız. Özellikle kalp rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı gibi sorunları için belirli yaştan sonra balık yağı kullanılmalıdır. Ancak Türkiye’de genellikle çocuklarda kullanılmaktadır" açıklamasını yaptı.

"BALIK YAĞLARI HIZLA BOZULUYOR"

Son yıllarda yapılan bazı araştırmaların balık yağlarının oksidasyonu ve zararlarıyla ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Berk şunları söyledi: "Bu çalışmalarda şunu gördük; özellikle balık yağları diğer sıvı yağlardan daha hızlı oksidasyona uğruyor. Ve buna bağlantılı olarak üstünde araştırmalar, çalışmalar yapmaya başladık. Sonucunda ise balık yağları eğer sıcakta bırakılır, uygun şekilde karanlıkta saklanmaz, normal şartlar altında kapalı kaplarını ağzı açık şekilde ya da sıkıca kapatmadan saklanırsa çok hızlı şekilde oksidasyona uğrar. Oksidasyon süresi ise yaklaşık 10-12 saat gibi kısa süre içinde başlıyor. Bu yüzden balık yağları hızla bozuluyor."

İlgili Haberler