Op. Dr. Cüneyt Karaarslan açıkladı. Dezenfentanlarda büyük tehlike  

Op. Dr. Cüneyt Karaarslan açıkladı. Dezenfentanlarda büyük tehlike  
Covid-19'a karşı el hijyeninin sağlanması amacıyla kullanılan dezenfektanların standartlara uygun olmadığı taktirde ciltte tahribata ve gözde körlüğü neden olabilecek sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Op. Dr. Cüneyt Karaarslan "Yüzey dezenfektanları göze zarar verebiliyor. Bu körlüğe kadar gidebiliyor. Çok dikkat edilmeli" uyarısında bulundu. 

DHA'nın haberine göre, korona virüse karşı hijyen sağlamak amacıyla kullanılan dezenfektanlara son dönemde ilgi arttı. Dezenfektanların temas ya da buharlaşma yoluyla göze çeşitli zararlar verebileceğini anlatan Opr. Dr. Cüneyt Karaarslan ise bu ürünün göze teması söz konusu olursa ilk acil yardımı yapma yolunun dezenfektanın cinsine göre değiştiğini belirtti. 

İlk temasta gözün ön tarafını ve derin tabakasını koruyan çadır şeklindeki konjoktivanın etkilendiğini söyleyen Op. Dr. Karaarslan, "İlk reaksiyon burada oluyor. Yani alerjik ya da kimyasal bir toksik konjoktivit söz konusu oluyor. Daha ileri vakalarda korneada hasarlar yaratabiliyor. Alkol bazlı dezenfektanlar dahi ciltte kuruma ve göz çevresindeki dokunun hassasiyetinin artmasına sebebiyet verirken, daha alkalik ve esas zararlı maddelerden oluşan yüzey dezenfektanları gözde çok daha derin tabakalara zarar verebiliyor" dedi.

Karaarslan "Eğer böyle bur durum olursa kişinin mümkünse ilk birkaç dakikada bol su ile gözü yıkaması gerekiyor. Cilt için bile çok ciddi sıkıntılar yaratabilecek bu yüzey dezenfektanları gözde, kimyasal konjoktivit sonucunda orada bir yanık oluşmasına sebebiyet vererek yapışıklıklar, iz bırakmalar, gözde lekelenmeler gibi sorunlara kadar gidebiliyor. Eğer hasta kısa sürede gözünü yıkıyor ve kısa sürede bize ulaşıyorsa artık körlüklerle karşılaşmamız pek mümkün değil. Ama tabi ki hiçbir önlem alınmazsa sonuç körlüğe gidebilir" diye konuştu.

SATIŞ NOKTALARINDA VATANDAŞ UYARILMALI

Korona virüsle mücadele noktasında el hijyeni için dezenfektan kullandığını belirten Hüseyin Tarhan, "Ben korona virüse yakalanmamak için dezenfektan kullanıyorum ve bol bol elimi yıkıyorum. Ama dezenfektanı kullanırken el dezenfektanı mı yüzey dezenfektanı olup olmadığına dikkat etmedim. İş yerinde el dezenfektanı var, evde de annemin aldığını kullanıyorum" dedi. 

Dezenfektanların ayrımın yapılması için üzerinde uyarıcı yazılar olması gerektiğini söyleyen Şahin Tarhan da ayrıca satış noktalarında vatandaşların bilinçlendirilmesi için gerekli bilgilendirmenin yapılmasını istedi.