Oruç Reis gemisi kiralık oluyor!

Oruç Reis gemisi kiralık oluyor!
Devlet, elindeki milli sismik araştırma gemisini işletemedi. Türkiye’nin milli sismik araştırma gemilerinden Oruç Reis’in işletilmesi için hizmet alım ihalesi açıldı.

Devlet, elindeki milli sismik araştırma gemisini işletemedi. Türkiye’nin milli sismik araştırma gemilerinden Oruç Reis’in işletilmesi için hizmet alım ihalesi açıldı. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, ihaleyi alan gemiyi 2 yıllığına işletecek. Üstelik mesleki ve teknik yeterliliğe ilişkin kriter de yok. En avantajlı teklif sadece fiyata göre belirlenecek.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) ihale ilanı yayımlandı. Son olarak Marmara’da petrol ve gaz arayan Oruç Reis araştırma gemisinin işletilmesi hizmet alımı, açık ihale usulü ile ihale edilecek. İhaleyi kazanan gemiyi 730 gün (2 yıl) işletecek. MTA’daki ihale 30 Mayıs’ta saat 10.30’da düzenlenecek. İhaleye katılma şartlarına göre, işletmeyi alan firma taşeron şirket çalıştıramayacak. İhaleye katılacaklarda ekonomik ve mali yeterliliğe ilişkin kriter öngörülmedi. Ayrıca yapılacak iş, teknik bir iş olmasına karşın, mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin kriter de yer almadı.
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecek. İhaleye yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı istekliler de katılabilecek. Yerli istekliler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanacak. İstekliler teklif ettikleri bedelin yüzde 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat verecek. Tekliflerin geçerlilik süresi 60 gün olacak.
Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemeyecek.

Bu arada ihale, ceza ve yasaklamalar hariç Kamu İhale Yasası ile Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası’na da tabi olmayacak. Denizlerde arama ve araştırmaların etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla MTA ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı işbirliğinde 2012 yılında tamamen yerli olanaklarla inşasına başlanan ve ileri teknoloji ürünü birçok bilimsel ve teknik ekipmanla donatılan Oruç Reis’in 23 Haziran 2017 tarihinde geçici kabulü yapıldı.

2017 yılı Ağustos ayında faaliyete başladı. Gemide alınan verilerin işlenmesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları da bulunuyor. Gemide ayrıca uluslararası standartlarda bir helikopter pisti de var.