Orucun hikmeti nedir? Günün duası ve menüsü

Orucun hikmeti nedir? Günün duası ve menüsü

GÜNÜN DUASI

Allah'ım! Bildiğim ve bilmediğim, hemen verdiğin veya daha sonra verdiğin (dünya ve ahiretin) her türlü hayrını Senden istiyorum.Bildiğim ve bilmediğim, hemen verdiğin veya daha sonra verdiğin (dünya ve ahiretin) her türlü şerrinden Sana sığınıyorum...

***

ORUCUN HİKMETİ

Fakirin halini anlamaktır

Oruç; sahibini, sabır gibi ahlâkî güzelliklere erdirmenin fazîleti ile beraber mahrûmiyyet ve açlıkla nîmetlerin kadrini hatırlatır ve bu vesîle ile fakirlerin hallerini düşündürüp onlara merhamet ve şefkat hisleriyle yüreklerini hassaslaştırır. fiükrân duygularını canlandırır. Bu vasfıyla oruç, sosyal hayattaki kin, hased, kıskançlık gibi kitleyi huzûrsuzluğa boğan menfîlikleri bertaraf etmekte en müessir bir ilâhî emirdir. Ashâb-i kirâmın oruca karşı çok büyük rağbetleri vardı. Onlar tahammülü güç sıcak günlerde dahî nâfile oruç tumaya gayret ederlerdi. Bir kısmının, güneş ışığının yakıcılığından korunacak ölçüde elbiseleri bile yoktu. Elleri ile güneş ışığından ve sıcaktan korunmaya çalışırlardı. Bütün

bunlara rağmen büyük bir mânevî haz ve lezzet içinde nâfile de olsa oruçlarını devam ettirirlerdi.

BİR HADİS

Allahım! Ayakta iken beni İslâm ile koru, otururken beni İslâm ile koru, uyurken beni İslâm ile koru, hakkımda hiçbir düşman ve hasetçinin isteğini yerine getirme. Perçeminden tuttuğun şeylerin şerrinden Sana sığınırım. Her türlü hayrı Senden isterim ki bütün hayırlar Senin elindedir. (Ibn Hibban, "Ed'ıye", No: 934)

BİR AYET

Şüphesiz o Zikr'i (Kur'an'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz. (Hicr, 15/9)

***

MERAK ETTİKLERİNİZ

Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde âdet görmeye başlarsa ne yapmalıdır?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

***

RAHMET DÜNYASINDAN

Allah'ı anma hayattır

Rabbini zikredenle etmeyenin farkı, diriyle ölünün farkı gibidir. "Müslim, Müsafirin, 211."

***

Bu sayfanın hazırlanmasında Diyanet İşleri

Başkanlığı yayınlarından faydalanılmıştır.

RAMAZAN MUTFAĞI

***

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

Lebeniye çorbası * Kadınbudu köfte

* Fırın makarna * Salata * Şeftali tatlısı

ŞEFTALİ TATLISI

***

MALZEME:

1 kilogram şeftali

* 1 su bardağı toz şeker

* 50 gram ceviz içi

* 50 gram badem.

YAPILIŞI

Şeftalileri ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın ve oyuk kısmı üste gelecek şekilde fırın kabına dizdikten sonra oyuklarına şeker doldurun.

Fırın kabına 1 su bardağı suyu gezdirip şeftalilerin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. 200 derece fırında şeftalileri pişirdikten sonra fırından alın. Şeftalilerin oyuklarını iri kıyılmış ceviz ve badem doldurup(fındık da ilave edebilirsiniz) tekrar alüminyum folyo ile kapatarak ikinci kez fırına verin ve şeftaliler yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.