Osman Kavala'dan AİHM kararı yorumu

Osman Kavala'dan AİHM kararı yorumu
AİHM dün Osman Kavala'ya ilişkin kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ıncı maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi. Bu karara ilişkin açıklama yapan Osman Kavala, "Bu karar, mevcut yasaların siyasi saiklerle keyfi bir biçimde kullanıldığını açıkça ortaya koymuştur" dedi.

HalkTv''den aktrılan bilgilere göre; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da verdiği ''serbest bırakılmalı'' kararının uygulanmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi''nin (AİHS) 46''ıncı maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi. Kavala''ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmedildi.

TEK ŞERHİ TÜRK HAKİM DÜŞTÜ

Büyük Daire''nin ihlal kararı 16''ya 1 olmak üzere oy çokluğu ile alındı. Karardaki tek karşı oyu Türk hakim Saadet Yüksel kullandı. Yüksel, karara ilişkin görüşünde Osman Kavala davasında 2019 yılında verilen 18''inci maddenin ihlali kararına katılmadığı için bugün verilen karara da katılmadığını belirtti.

KAVALA''DAN İLK AÇIKLAMA

5 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, AİHM kararının yasaların siyasi nedenlerle keyfi biçimde kullanıldığını açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

AİHM kararına ilişkin açıklama yapan Kavala şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019’da aldığı kararda tutuklanmamın somut delillere dayanmadığını ve siyasi amaçlarla tutuklandığımı hükme bağlamıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, dün açıklanan kararında hukuksuz uygulamaların ve yargı süreci üzerindeki siyasi etkilerin hâlâ devam ettiğini hükme bağladı. Bu karar, mevcut yasaların siyasi saiklerle keyfi bir biçimde kullanıldığını açıkça ortaya koymuştur. Bu kararın tüm baskılara rağmen temel hukuk ilkelerine göre davranmakta ısrar eden yargı mensuplarına güç vereceğine inanıyorum."

TAHLİYESİNİ İSTEYECEK

Bu gelişmenin ardından Osman Kavala''nın avukatları da bugün tahliye talebinde bulunacaklar.

İlgili Haberler