Özel şirket devletin gümrüklerdeki gelirine el koydu. Sınırları kim yönetiyor

Özel şirket devletin gümrüklerdeki gelirine el koydu. Sınırları kim yönetiyor
Sayıştay'ın her yıl yayımladığı denetim raporları bir kez daha gündeme otururken, bir skandalın ise geçmiş yıllardaki raporlarda da belirtilmesine rağmen halen sürdüğü görüldü.

Erdem AVŞAR / Yeniçağ - Özel Haber

Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporlarında, TOBB’a ait bir şirkete verilen gümrük kapılarının işletilmesi işinden Ticaret Bakanlığı’na düşen kantar payı gelirlerinin şirket hesabında tutulmaya devam ettiği görüldü.

Sayıştay, bu hesaptan yapılan bakanlık harcamalarında Kamu İhale Kanunu hükümlerine uyulmadığını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve özel bir şirket arasında gümrük kapılarının Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılması veya modernize edilmesi amacıyla imzalanan uygulama sözleşmeleri kapsamında, işletme süresince elde edilen gelirlerden Bakanlık payına düşen kısım, imzalanan protokol ile şirket hesabında tutuldu. Yapılan harcamalardan şirketin sorumlu olmayacağına dair protokole hüküm konuldu.

Bakanlık payına düşen kısmın yasal düzenlemelere aykırı olarak imzalanan protokol ile özel bir şirket adına açılan banka hesaplarında tutulması, yapılan harcamalardan şirketin sorumlu olmayacağına dair anılan protokole hüküm konulması, bu gelirlerden yapılan harcamalarda Kamu İhale Kanunu hükümlerine uyulmaması mevzuata aykırılık tespit edildi.

Söz konusu tespitin; 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılı raporlarında da ele alındı ancak herhangi bir gelişme sağlanamadı.

Öte yandan Bakanlık, Sayıştay’ın önceki yıllarda tespit ettiği ve uyardığı 11 bulguyu yerine getirmedi.

İlgili Haberler