Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamura? Hadi İpucu

Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamura? Hadi İpucu
Canlı Bilgi Yarışması Hadi ipucu sorusu belli oldu. Hadi Instagram hesabından,  Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adını biliyor musunuz? diye sordu. İşte Hadi İpucu

Hatırı sayılır bir takipçiye ulaşan Hadi ipucu sorusunun cevabı belli oldu. Hadi bugün saat 12.30'da yayınlayacak olan yarışmasının sorusunu Instagram hesabından, Denizden soru çıksa bilirim diyenler burada mı? O halde bugünkü ipucumuz balıklardan geliyor. Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adını biliyor musunuz? diye sordu. Hadi öğlen yapacağı yarışmasına katılan oyunculara 6.000TL değerinde ödülü kazananlar arasında paylaştıracak.

HADİ İPUCU CEVABI 

Palamut ve torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamuranın adı: Lakerda

screenshot_3-025.png

HADİ İPUCU SORUSU LAKERDA NEDİR NASIL YAPILIR

Balığın iç organları çıkartılarak temizlendikten sonra kuyruk kısmı kuyruk başlangıcından 3–5 cm. içeriden kesilerek, baş tarafı da yüzgeçlerin hizasından kesilerek ayrılır. Bu kuyruk ve baş kısımları çorba ya da pilaki için kullanılabilir. Kalan gövde, takoz tabir edilen 7–8 cm. kalınlıkta dilimler halinde kesilir. İnce bir süpürge otu ya da tel yardımıyla omuriliği ve kan pıhtıları tamamen temizlenir. Temizlenmiş takozlar yıkanır ve temiz, serin ve tatlı bir suda 15-20 dakika bekletilerek kalan kan vb. kalıntıların çıkması sağlanır. Lakerda geleneksel olarak tahta fıçılara kurulmuş olsa da günümüzde bu iş için teneke ya da plastik kaplar kullanılmaktadır. Lakerda kurarken kullanılacak tuz sofra tuzundan bir derece kalın ama turşuluk iri taneli tuzdan ince, şeker kalınlığında sanayi tuzudur. Kabın dibine 1–2 cm. kalınlıkta tuz döküldükten sonra takozlar kesik yüzeyleri tuza gelecek şekilde sıkıca dizilerek istiflenir. Sıranın üzerine defne yaprağı ve balıkları örtecek kadar tuz konulup yeni bir sıra döşenir. Bu şekilde kap doldurulup en üst katın da üstü tuzla örtüldükten sonra üstünü kapatacak büyüklükte bir tahta ve tahtanın da üzerine temiz bir taş benzeri bir ağırlık konur ve kabın ağzı temiz bir bezle bağlanarak kapatılır. Serin bir yerde 2-3 hafta beklediğinde yenecek duruma gelir. Bu süre içinde balık su ve yağ salar. Üstte biriken yağ kaşık ve kâğıt havluyla alınır.

Hadi bugün saat 12.30'da yayınlanacaktır. Hadi ipucu sorusu için haberimizi takip edebilirsiniz.