Pandemide depresyon raporu sayısında patlama

Pandemide depresyon raporu sayısında patlama
Almanaya’da pandemi döneminde soğuk algınlığı nedeniyle rapor alanların sayısı düşerken, depresyon vakalarının ise rekor seviyelere yükseldiği belirtildi.

Almanya’da sağlık sigorta kuruluşlarının istatistiklerine göre 2021 yılında hasta raporu alanların sayısı belirgin şekilde azaldı. Bu durumda soğuk algınlığı kaynaklı raporların sayısındaki düşüşün önemli rol oynadığı belirtildi. Sağlık sigortası kuruluşu DAK, pandemi döneminde evden çalışanların sayısının arttığına işaret ederek evden çalışanlara iş yoğunluğunda sınırları zorlamama uyarısı yaptı.

DAK, soğuk algınlığı nedeniyle rapor alanların sayısının 2019 yılına göre üçte bir oranında azaldığını bildirdi. Bu durumda pandemi sırasında uygulanan sıkı hijyen önemlerine dikkat çekti. DAK’da psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle rapor alanların sayısında ise dekor artış kaydedildi. Psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle 100 sigortalı başına 276 günlük rapor yazıldı. Raporlarda depresyon teşhisi 108 günle birinci sırada yer aldı.

DAK Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Storm, korona pandemisi nedeniyle pek çok kişinin stres ve gerilim altında olduğuna işaret ederek pandemi döneminde depresyon süresinin de uzadığını vurguladı. DAK verilerine göre depresyon teşhisi konulan kişiler ortalama 61 gün rapor aldı. Storm, bu verilerin işveren açısından önemli bir sinyal olduğunu belirtti.