'Kapalı devre' sistemi kırmızı alarm veriyor!

'Kapalı devre' sistemi kırmızı alarm veriyor!
Çin'de Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapamaya hazırlanan Pekin'de Başkent Uluslararası Havalimanı ile organizasyon merkezlerini kapsayan "kapalı devre sisteminde" tespit edilen Kovid-19 vakası sayısının 106'ya ulaştığı bildirildi.

Yerel olimpiyat yetkilileri artış sonrası harekete geçti ve önlemleri sıkılaştırdı. Yetkililer artışın devam etmesi halinde ek önlemler gelebileceği ve kırmızı alarm seviyesine geçilebileceğini duyurdu.

Bugüne kadar Olimpiyatlar için Pekin''e gelen 3 binden fazla kişi test edilirken, yalnızca 1 sporcu ile bir takım yetkilisinde virüse rastlandı, diğer vakaların tümü "paydaş" adı verilen medya mensupları ve sponsor ekiplerinden olduğu belirtildi.

4-20 Şubat''ta düzenlenecek Pekin 2022 Kış Olimpiyatları, Kovid-19''un yayılmasından korunmak amacıyla sporcu, görevli ve gönüllülerin etkinlik alanlarının şehirden yalıtıldığı "kapalı devre" sisteminde gerçekleştirilecek. Olimpiyatlarda 15 dalda 90''dan fazla ülkeden yaklaşık 3 bin sporcu mücadele edecek.

ÖNLEMLER ARTILIRDI

Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 105 bin 811 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 361 hastanın tedavisi sürüyor.

Yurt içi kaynaklı vakaların görüldüğü eyalet ve şehirlerde salgın kontrol ve önleme tedbirleri uygulanmaya devam ediliyor.

Çin, Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisi uyguluyor. Bu strateji karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler gibi katı ile geniş ölçekli tedbirleri içeriyor.

Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahale ve yarattığı maliyet açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.