Pfizer'dan 'maymun çiçeği' açıklaması: Yeni bir salgına yol açar mı?

Pfizer'dan 'maymun çiçeği' açıklaması: Yeni bir salgına yol açar mı?
İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkarak 19 ülkeye yayılan ve 131 vaka görülen 'maymun çiçeği virüsü' tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Kovid-19 ile mücadelede ilk onaylanan aşı olarak tarihe geçen Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla'dan maymun çiçeği virüsüne ilişkin önemli bir açıklama geldi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını tüm dünyayı yaklaşık 3 senedir kasıp kavururken hastalığın tedavisi için ilk olarak kolları sıvayan ve milyonlarca insanın hayatını kurtaran ABD’li ilaç şirketi Pfizer CEO’su Albert Bourla ''maymun çiçeği'' ile ilgili açıklama yaptı.

Pfizer CEO''su Albert Bourla yaptığı açıklamada, endemik olmayan ülkelerde vakaların arttığını gören yakın tarihli bir maymun çiçeği salgını hakkında “fazla endişe etmeyeceğini” söyledi.

"DURUMUN NEREYE GİTTİĞİNİ İZLEMELİYİZ"

Bourla açıklamasında, hastalıkla ilgili mevcut verilerin Kovid-19 gibi diğer virüsler kadar kolay bulaşmadığını ve bir pandemiye yol açmasının olası olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Pfizer CEO''su Bourla, "Tüm bilgilere sahip değilim, bildiğim her şeye rağmen fazla endişelenmem" derken, "Bu, rahatlamamız gerektiği anlamına gelmez. Sanırım durumun nereye gittiğini izlemeliyiz" diye konuştu.

''MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10''a kadar ölüm riski bulunurken, Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

ABD ve Kanada''da bugüne kadar en az beş onaylanmış veya varsayılan vaka gözlendi. Avrupa ülkelerinden Belçika, maymun çiçeği hastaları için 21 günlük zorunlu bir karantina kararı aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, bu zamana kadar yapılan araştırmaların, korkutan hastalığın ana yayılma nedeninin cinsel ilişki olduğunu gösterdiğini açıkladı.

 

 

İlgili Haberler