Piyasada şok gelişme. Şirketler sattı döviz mevduatı çakıldı

Piyasada şok gelişme. Şirketler sattı döviz mevduatı çakıldı
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında 2 milyar 58 milyon dolar düşüş yandı. 232 milyar 676 milyon dolar düzeyine gerileyen döviz mevduatında, yaşanan 2 milyar 58 milyon dolarlık düşüşün, 2 milyar 54 milyon dolarlık bölümü şirket hesaplarındaki döviz çıkışlarından kaynakladı.

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil döviz mevduat ve fonları 26 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya göre 2 milyar 58 milyon düşüşle 232.676 milyar dolar oldu. Yaşanan düşüşün neredeyse tamamı tüzel kişilerin işlemlerinden kaynaklandı.

ŞİRKETLERDEN 2 MİLYAR 54 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ SATIŞI

Döviz hesaplarında geçen hafta yaşanan gerilemenin 2 milyar 54 milyon doları tüzel hesaplardan yapılan döviz çıkışlarından kaynakladı. Bireysel hesaplardaki azalma ise yalnızca 4 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Vatandaşların bankalarda bulunan döviz hesaplarında yaşanan hareketler döviz türü bakımından değerlendirildiğinde ABD doları hesaplardaki azalış 1 milyar 122 milyon dolar oldu. Euro hesaplarının ABD Doları karşılığındaki gerilemesi ise 895 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Altın hesaplarında ise 1 milyon dolar artış görüldü.

22 OCAKTA TARİHİ ZİRVE GÖRÜLMÜŞTÜ

TCMB''nin paylaştığı verilerde, lokallerin yabancı para mevduatları 2020 yılında yaklaşık 42 milyar dolarlık yükselişten sonra 22 Ocak haftasında 236.1 milyar dolarla tarihi zirveyi görmüştü. Daha sonra sınırlı gerilemeler kaydedilmişti. Bu düşüşlere rağmen lokallerin yabancı para mevduatları 232 milyar dolarla rekor seviyelere oldukça yakın.

Yerleşikler 2020''de uygulanan düşük faiz politikası sebebiyle TL’nin değer kaybedeceği beklentisiyle dövize ve altına yönelmişti. Geçen yılki 40 milyar doları aşan bu yönelimin 28 milyar dolarlık kısmı bireysellerden, 13 milyar dolarlık kısmı ise kurumsallardan gelmişti.