Platon’un 2500 yıllık teorisi gerçek oldu… Dünya bakın nelerden oluşmuş

Platon’un 2500 yıllık teorisi gerçek oldu… Dünya bakın nelerden oluşmuş
Platon'un Dünya'nın küplerden oluştuğu şeklindeki teorisi, yeni bir araştırma ile doğrulandı. Araştırma, nesnelerin parçalandıklarında en çok küp şeklini aldıklarını ortaya çıkardı.

Günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce yaşayan Yunan filozof Platon’a göre Dünya; toprak, hava, ateş, su ve evren olmak üzere beş farklı maddeden oluşuyordu. Her platonik şekil, kendine has bir geometriye sahipti. Dünya için yapı taşı olarak kabul edebileceğimiz şekil ise küptü.

Bilim, Platon’dan bu yana inanılmaz seviyede değişti ve artık tüm maddelerin atomlardan meydana geldiğini, hatta atomların da kendi alt parçaları (proton, nötron, elektron) olduğunu ve bu parçaların dahi çarpıştırılarak daha küçük parçalara bölünebildiğini biliyoruz.

PLATON'A GÖRE DÜNYA'YI OLUŞTURAN 5 MADDE

Pennsylvania Üniversitesi, Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi ve Debrecen Üniversitesi'nden bilim insanları, üç yıllık teorik bir çalışmanın ardından oluşturdukları model ile Dünya’nın ortalama şeklini tespit etmeye, dolayısı ile Platon’un haklı olup olmadığını ortaya çıkarmaya karar verdiler.

Model son derece basit bir mantığa dayanıyor; üç boyutlu bir yüzeyi ele alın. Ardından ikiye bölün. Elinizde kalan her parçayı iki bölmeye devam edin. Sonuçlar değişken olsa da ortalamaya bakıldığında en fazla karşılaşılan şekil bir küp oluyor.