Poşetin ardından bir ürün daha paralı oluyor. 2022 yılında resmen başlıyor. Depozito alınacak

Poşetin ardından bir ürün daha paralı oluyor. 2022 yılında resmen başlıyor. Depozito alınacak
TBMM’de görüşülen Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulmasına dair kanun teklifi görüşüldü. Türkiye Çevre Ajansı'nın kurulmasına dair kanunla 2022 yılından itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulaması başlayacak. Yeni sisteme göre 1 liraya satılan şişenin üzerine depozito ücreti konulacak ve tüketildikten sonra geri verildiğinde depozito ücreti tüketiciye iade edilecek.

DHA’da yer alan habere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Türkiye Çevre Ajansı'nın kurulmasına dair kanun teklifi sayesinde 2022 yılından itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulaması başlayacak. Yeni sisteme göre 1 liraya satılan şişenin üzerine depozito ücreti konulacak ve tüketildikten sonra geri verildiğinde depozito ücreti tüketiciye iade edilecek.

AKP Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Meclis’e sunduğu teklifte 2022 yılında içecek ambalajında depozito uygulamasının başlayacağını söyledi.

Özboyacı, "2022 yılının başından itibaren içecek ambalajların girişini zorunlu hale getiriyoruz. Böylece piyasa ürün sürenler, piyasaya sürdükleri ürünlerin depozito bedellerini en başta ajansa yatıracaklar. Daha sonra bunu satacaklar. Satış noktalarından depozito bedeli üzerine konularak paralarını alacaklar. Satış noktaları da, üzerine depozito ücretini koyarak vatandaşa satacak. Bir şu şişesini, meşrubat şişesini alan bir vatandaşımızda, normalde aldığından bir miktar fazlaya aldı, bunu tüketti, geri bu şişeyi otomata atabilir, markete geri verebilir ve bunu yaptığı anda, şişesini geri verdiğinde o fazla ödediği kısmı geri alacak ve aynı ücreti ödemiş olacak. Biz bunu atığın, atık haline gelmeden ham maddeye dönüşmesini sağlamış olacağız. Bu konuda duyarsızlık yapıp, o atığı çöpe atarlarsa kendi depozito bedellerini yakmış olacaklar" dedi.

2019’DA POŞET PARALI OLMUŞTU

1 Ocak 2019 itibariyle artık plastik poşet uygulamasına geçilmiş ve ücretli plastik poşetler 25 kuruş oldu.