Tok tutuyor. Canan Karatay ‘kahvaltıda mutlaka tüketin’ diye duyurdu

Tok tutuyor. Canan Karatay ‘kahvaltıda mutlaka tüketin’ diye duyurdu
Prof. Dr. Canan Karatay kahvaltıda sağlıklı ve bütün gün tok tutucu özelliğiyle yumurtanın tüketilmesini önermesi dikkat çekti.

Canan Karatay, kahvaltıda sağlıklı ve bütün gün tok tutucu özelliğiyle yumurtanın tüketilmesini tavsiye etti.

Karatay “Ekmek yerine, başka mantıklı ürünler yiyerek kendinizi aç bırakmadan kilo verebilirsiniz. Bu diyette ekmek ve şeker ‘tatlı zehirler’ olarak anılır, çünkü insanın kilo almasına en çok bunlar sebep olur” şeklindeki ifadeleri kullandı.

 

YUMURTALI KAHVALTI TARİFLERİ DE VEREN CANAN KARATAY''IN SAĞLIKLI TARİFLERİ…

AKITMA TARİFİ

1 su bardağı kadar ekşimik suyu (Süt veya su olabilir)

1/3 su bardağı un

¼ çay kaşığı karbonat

Tereyağı

Kristal kaya tuzu

AKITMA TARİFİ NASIL YAPILIR?

Küçük bir kâse içine un, karbonat ve tuzu koyun, üzerine ekşimik suyunu yavaş yavaş una yedirerek ilave edin( Birden koymayın ki fazla sulu olmasın) karıştırın ve boza kıvamında bir sıvı hamur yapın. Daha sonra yayvan bir tavayı kısık ateşte ısıtın, içine 1 çay kaşığı kadar tereyağı koyup, üzerine2-3 yemek kaşığı kadar akıtma hamuru akıtın ve tahta kaşığın ters yüzüyle yaydırın krep gibi. Altı hafif kızarınca tersyüz edip, üst tarafını da aynı şekilde pişirin ve sıcak servis edin. Akıtmanın yanında avuç içi kadar beyaz peynir veya ekşimik de servis edebilirsiniz. Nefis kahvaltılık tarifi hazır.

Çılbır Malzemeler

• 4 su bardağı su

• 2 yemek kaşığı elma sirkesi

• 4 adet yumurta

• 1-2 diş sarımsak

• 4-6 yemek kaşığı yoğurt

• 2 yemek kaşığı tereyağı

• Kristal kaya tuzu, kırmız biber

Çılbır tarifi nasıl yapılır?

Yayvan bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın. Sirkeyi ilave edin. Yumurtaları önce küçük bir kâseye kırın.(Ayrı olarak) Daha sonra kaynamakta olan sirkeli-tuzlu suyun içine birer birer yavaşça bırakın. Yumurtaların akı, sarının etrafını sarıp beyaz renk alıncaya kadar pişirin.(Yumurta sarısının kayısı kıvamında kalmasına, çok pişmemesine dikkat edin.) Daha sonra delikli bir kepçe yardımıyla yumurtaları sudan alıp, servis tabaklarına koyun. Sarımsaklı seviyorsanız, havanda ezilmiş sarımsağı yoğurtla karıştırın ve yumurtaların üzerine birer kaşık yoğurt koyun. Tereyağını küçük bir tavada eritin.(kısık ateşte) Kırmızı biberi koyun, hafif cızlayınca, yoğurtlu yumurtaların üzerlerine gezdirip servis edin. Sarımsak ağır gelirse yoğurt sadede olabilir. Afiyet olsun...

FIRINDA DOMATESLİ YUMURTA MALZEMELER

• 4 adet domates

• 4 adet yumurta

• 2 adet sivribiber

• 4 çay kaşığı tereyağı

• 1 tatlı kaşığı eski kaşar

• Kristal kaya tuzu, karabiber, pul biber

Kahvaltılık domates tarifi

Domates ve biberleri yıkayın. Domateslerin üst kısımlarını kesin. Kaşık yardımıyla içlerini oyun. Biberleri temizleyin ve küçük küp şeklinde doğrayın. Domates içlerini de küçük küçük doğrayın, biberle karıştırın. Bu karışımdan bir iki yemek kaşığı kadar domateslerin içlerine paylaştırın. ( Domateslerin yarısını geçmeyecek kadar) Üzerlerine birer çay kaşığı tereyağı koyup, yumurtaları kırın. Tuz, karabiber ve pul biberi serpin. Her bir domatesin üzerine 1 tatlı kaşığı rendelenmiş eski kaşarı koyun. Önceden 150 derecede ısıttığınız fırında, kaşar eriyip yumurtalar kayısı kıvamında kalacak şekilde pişirin ve servis edin.

İlgili Haberler