Prof. Dr. Elif Dağlı pandemi hastanelerindeki kötü haberi açıkladı

Prof. Dr. Elif Dağlı pandemi hastanelerindeki kötü haberi açıkladı
Prof. Dr. Elif Dağlı, korona virüs pandemisinde gelinen noktayı KRT'de Zafer Arapkirli'ye anlattı. Hastanelerdeki koşulları açıklayan Elif Dağlı, yatakların tamamen dolduğunu söyledi. Virüsün görmediğimiz bir eğri ile yukarı doğru çıktığını belirten Dağlı, acil olarak alınması gereken kararları açıkladı. 

Gazeteci Zafer Arapkirli''nin sunduğu KRT Akşam Haberlerine konuk olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, pandemi hastanelerinde yaşananları aktardı. 

Korona virüs pandemisine ayrılan yatakların tamamının dolduğunu söyleyen Dağlı, hastanelerdeki son durumu, aşılama hızını ve acilen alınması gereken kararları açıkladı. 

"PANDEMİ YATAKLARI TAMAMEN DOLU"

Prof. Dr. Elif Dağlı''nın açıklamaları şöyle:

"Son iki haftada vakalarda yüzde 90 artış var. Hastane doluluk oranlarına baktığımızda tamamen dolu pandemi yatakları. Kendi arkadaşlarımızla elde ettiğimiz sayılardır bunlar. Yoğun bakımlarda sedyelere hasta alınıyor. Yatak kalmadı. Gelen hastayı yatıracak yer bulamıyoruz diyorlar. Eski öğrencilerim dertleşmek için anlatıyor. ''Biz bitti tükendik'' diyorlar. Pandeminin başından beri en yüksek sayılara ulaşmış durumdayız. 

''BUNU DURDURMANIN FORMÜLLERİ VAR''

Yapabileceğimiz çok az şey var. Sürdürülebilir bir ortamda değiliz. Bunu durdurmanın aslında formülleri var. Ama bu formülleri uygulamakta neden yeterince hızlı davranmadığımızı da anlayamıyoruz. Öneriler bilim insanları tarafından sık sık söyleniyor ama maalesef önlemlere ulaşamıyoruz. 

''TARİHTEKİ EN YÜKSEK KAPASİTEDE ÇALIŞIYORLAR''

Pandemi hastaneleri ayrılmıştı. Aralık sonuna doğru pandemi yatakları yavaş yavaş kapatılmıştı. Şimdi hepsi açıldı. Şuanda tarihteki en yüksek rekor kapasitede çalışıyorlar. Fakat geçtiğimiz zirvelerde başka şeyler yapmıştı İl Sağlık Müdürlükleri. Özel hastanelerden belli yatak kapasitelerini ayırmasını istemişti. Özel hastanelerde şuanda böyle bir talep olmadığı için pandemi hastaneleri aşırı yüklenmiş vaziyette sıkıntı çekiyorlar. Sağlık sistemi eşit dağıtım yapabilirse yataklar konusunda çok daha iyi olacak. Özel hastanelerden böyle yatak ayrılması istenmediği için de oraya giden hastalar çok fahiş fiyatlarla karşılaştıkları için yatamadan geri dönüyorlar. Pandemi hastanelerinde çalışan arkadaşlarımız da akrabalarına birşey olması durumunda yatıracak yer bulamadıkları için korktuklarını söylüyor bize. 

''AŞILAMA YILLAR SÜRECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR''

Çok hızlı aşılamamız lazım. İki aşısını yaptırmış vatandaşlarımıza baktığımız zaman yüzde 8.7 oranındayız şuanda. Hedefimiz yüzde 70... Yüzde 70''e gelmemiz için çok zamana ihtiyacımız var. Biz 3 aydır aşı yapıyoruz ve 3 ayda geldiğimiz nokta yüzde 8.7. Bu hızla gidersek aşılama yıllar sürecek gibi görünüyor.

''ÇOK KÖTÜ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR''

Restoranlarda yemek yemek oldukça riskli şuanda. Ayrıca kamu otoritesinden de bazı taleplerimiz var şuanda, bunu da defalarca dile getirdik. Ramazan''ı beklemeyelim. Çünkü bekledikçe hasta sayısı ve can kaybımız artıyor. Yapılması gerekenleri Ramazan''dan önce yapmamız lazım. Hemen şimdi, yarın kapanmaya gitmemiz lazım. Kapanmanın bu sefer hafif, sokaklar da yürüyerek değil, tamamen evde kalacak şekilde ve 4 haftayı geçecek şekilde yapılması lazım. Başka türlü bu salgını durduramayacağız. Hastalık şuanda tarihinde görmediğimiz bir eğri ile yukarı doğru çıkıyor. Her gün o eğriyi seyrediyorum. O eğrinin burnunu kırıp aşağı çevirecek hiçbir şey yapmıyoruz. Sadece izliyoruz. Çok kötü günler bizi bekliyor çünkü o eğrinin ucunun nereye doğru gittiğini hepimiz biliyoruz."