Prof. Neyişçi: Felaketten siyasi çıkar sağlamak acizliktir

Prof. Neyişçi: Felaketten siyasi çıkar sağlamak acizliktir
Doğal afetlere karşı kişi, kurum ve kuruluşların birlik beraberlikten uzak olduğunu ifade eden Ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Felaketin siyasete çevrilmesi kadar büyük bir felaket olamaz. Doğal afetler hiçbir siyasi partiye artı sağlamayacağı gibi felaketin durdurulmasına engel olur. Felaketlerden siyasi çıkar sağlamaya çalışmak herhalde sadece Türkiye’ye özgür bir şeydir” dedi.

YENİÇAĞ/ Emre YILMAZ- ANKARA

Türkiye’de yaşanan doğal afetlerde yetkili kişi ve kurumların soruna müdahale etmek yerine başka bir sorumlu aramasının afetlerden kurtulmayı zorlaştırdığını ifade eden Neyişçi, “Doğal afetleri herhangi bir kurum, bakanlık, belediye tek başına çözemez. Yaşanabilecek bütün doğal afetlere birlik beraberlik anlayışı içinde yaklaşmak gerekiyor. Ülkemizdeki yetkili kişiler afete çözüm üretmek yerine kendisinin dışında bir sorumlu arıyor. Bu sebeple ülkemizde yaşanan felaketlerden ve doğal afetlerden hızlı bir şekilde kurtulamıyoruz” diye konuştu.

“KRİZ MERKEZLERİ KURULDU”
Kurumların birbirlerini suçlamasının yaşanan felaketi büyüttüğüne dikkat çeken Neyişçi, doğal afet yaşandığında kurumların biri araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini anlatan Neyişçi bu amaçla kentlerde kriz merkezleri kurulduğunu hatırlattı.

“EN AZ HASAR BİLİNCİ ÖNEMLİ OLAN”
Gaziantep ve İstanbul’da yaşanan yoğun kar yağışının ders olması gerektiğini ifade eden Neyişçi “Yoğun kar yağışının felake dönüşmesi koordinasyonsuzluğun sonucudur. Geçen yaz yaşanan orman yangınlarında da benzer bir durum söz konusuydu. Yangını 10 hektarlık bir alanda sınırlı tutabilecekken yanlış organizasyon nedeniyle 65 bin hektarlık orman alanımız yok oldu. Kurumlar arası çatışmalardan dolayı daha büyük zarar gördük. Çözüm doğal afetlere karşı toplumun eğitilmesi ve her kesiminden kişilerin örgütlü olmasıdır. Vatandaşlarımıza, belediyelerimize, bakanlıklarımıza düşen görev bu felakati en az hasar ile nasıl atlatırız bilincinin oluşturulmasıdır” dedi.

“YARDIM EDERKEN FELAKETE NEDEN OLUYORLAR”
Doğal afetlerin siyasi çıkara dönüştürülmeye çalışılmasının daha büyük felakate yol açtığını söyleyen Neyişçi, “Felaketin siyasete çevrilmesi kadar büyük bir felaket olamaz. Doğal afetler hiçbir siyasi partiye artı sağlayamacağı gibi felaketin durdurulmasına engel olur. Felaketlerden siyasi çıkar sağlamaya çalışmak heralde sadece Türkiye’ye özgür birşey. Felaketlere bütüncül bir yaklaşım gerekiyor. Biz olayın sadece bir açısından bakıyoruz. Vatandaşlarımız yardım ederken dahi bir felakete sebep oluyor” ifadelerini kullandı.