PYD'liler "ABD gitmesin" diye yürüyüşe başladı

PYD'liler "ABD gitmesin" diye yürüyüşe başladı
ABD'nin Suriye'de askerlerini çekme kararı alması PYD'li hainlerde paniğe neden oldu. PYD'nin sözde yöneticilerinden Fethi Mıhemed, ABD'nin askerlerini çekme kararı alması nedeniyle ABD üssüne yürüyüş yapacaklarını söyledi.

Suriye'nin kuzeyinde 4 yıldır ABD desteği ile bölgede hakim duruma gelen PKK'nın Suriye uzantısı PYD'de çekilme paniği başladı.

ABD'nin aniden askerini çekme kararı karşısında şok yaşayan PYD'nin ABD'nin bölgeden çekilmemesi için yoğun görüşmeler yaptığı bildirildi. Sputnik'e konuşan SDG'li bir yetkili ABD'nin çekilmemesi için bugün Ayn-El Arab'da Ğerepışk köyündeki ABD üssünde ABD askerleriyle görüşeceklerini belirterek, şöyle aktardı:

"ABD askerlerini çekeceğini sadece bu Çarşamba akşamı bize aktarmıştı. Tüm askerlerini çekeceğini bize aktardı. Ancak ABD daha önce bize çekilecekleri yönünde herhangi bir bilgilendirme yapmamıştı. ABD daha önce bize demişti Suriye'de en az 10 yıl daha kalacağız. Bizde planlarımızı ona göre yapmıştık. ABD 10 yıllık plan kapsamında bize silah ve maddi destekte bulunuyordu. Daha geçen ay ABD ile 2 yıllık silah yardımı ve eğitim verilmesi konusunda anlaşma yapmıştık. ABD'nin çekilmemesi için yoğun görüşmeler yapıyoruz. Eğer ABD askerini çekerse Türkiye bize hemen operasyon yapar. Bundan kaynaklı bir kaygı var. ABD'nin çekilme kararı bizi şok etti. Durum şimdi çok karışık. Eğer ABD askerlerini çekerse biz başka ülkelerle işbirliği yapmak için çalışmalar yapacağız."

PYD: "ABD'NİN ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYORUZ"

PYD'nin sözde yöneticisi Fethi Mıhemed, ABD'nin Suriye'den çekilmesini istemediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"ABD yetkilileri Suriye'den çekilecekleri yönünde bize bir aktarım yapmadılar. Bizi bilgilendirmediler. Son 6 ayda ABD'nin Suriye'den çekileceği görülüyordu. ABD Başkanı Donald Tramp, askerlerini Suriye'den çekileceklerini açıklamıştı. Fakat şimdiye kadar ABD askerleri Suriye'de çekilmedi. Sahada henüz bir hareketlilik yoktur. Çekilme olsa dahi ayları bulur. ABD'nin Suriye'den çekilmesi mantık olarak çok zor."

"ABD ÇEKİLSE DAHİ, AVRUPA VE ARAP DEVLETLERİ, BÖLGEYİ TÜRKİYE'YE TESLİM ETMEZLER"

SDG'nin siyasi kolu Demokratik Suriye Meclisi (DSM)'nin yöneticisi Gelo İsa, ise şöyle konuştu: "ABD'nin askerlerini çekmesi halinde Avrupa ve Arap devletlerine bağlı askerler Suriye'nin kuzeyinde varlar. Arap devletleri bölgeyi maddi yönden destekliyor zaten. Eğer ABD askerlerini çekse dahi başka ülkelerin bu bölgede askerleri ve yardımları bulunuyor. Bu devletler bölgeyi Türkiye'ye teslim etmezler. ABD askerlerini henüz çekmemiş. Bu konuda henüz bir gelişme yok."

IŞİD ESİRLERİNİ SERBEST BIRAKACAKLAR İDDİASI

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden PKK’nın Suriye kolu YPG’nin başı çektiği Demokratik Suriye Güçleri ile ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Kuruluşun resmi internet sitesinde yer alan iddiaya göre SDG, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda terör örgütü YPG’ye yönelik düzenlemeyi planladığı operasyonlara misilleme olarak elinde bulunan 3 bin 200 IŞİD’li esiri serbest bırakabileceği iddia edildi.

İlgili Haberler