Referandum için torbanın ağzı açıldı

Referandum için torbanın ağzı açıldı
AKP iktidarı, 16 Nisan günü yapılacak halk oylamasından 'Evet' çıkarak, Türkiye'ye başkanlık sisteminin gelmesi için bütün ekonomik ve sosyal tedbirleri seferber ediyor.

Salih Aydın / Yeniçağ

Başbakan Binali Yıldırım'ın başında bulunduğu AKP Hükümeti, 16 Nisan günü yapılacak halk oylamasından 'Evet' çıkması için kitlelere dönük olarak ekonomik ve sosyal tedbirleri bir biri ardına açıklıyor. Ancak referandum öncesinde bol keseden dağıtılan vaatler yüzünden işsizlere ait fondan 21 milyar lira çekilecek. İktidar, işini kaybedenlere sınırlı süreyle işsizlik maaşı ödenmesi için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu'nu, 'istihdamı artırmak' adı altında esas amacının dışında kullanıyor. 2008 krizinde GAP için kullanacağını açıklayıp el koyduğu 12 milyar liralık fon kaynağını iade etmeyen hükümet, şimdi de referandum vaatlerinin finansmanı için fona yöneldi. Fondan hükümetin bu yıl işsizlik maaşı dışında çekeceği para 21 milyar lirayı aşarak tarihi rekor kıracak. İşte bu yıl fondan alınacak kaynağın dağılımı:

Bir işçiyi asgari ücretle çalıştıran işverenlerin işçiye 1.404 lira maaş verdikten sonra SGK'ya 666 lira prim, Maliye'ye de 107 lira vergi ödemesi gerekiyor. Çıkarılan yeni KHK ile işçi başına 666 liralık primin işveren yerine fondan, 107 lira verginin ise bütçeden karşılanması kararı alındı. Bu yolla 1.5 milyon işsizin işe alınacağı hesap edildi. Fondan bu iş için harcanacak para ise en az 11 milyar lira olacak. İşbaşı eğitim programına katılanlara bu yıl 11 ay süreyle aylık 1.404 TL ücret ödenecek. Program boyunca primler de karşılanacak. Böylece fondan 300 bin kişiye 5 milyar lira aktarılacak. Proğram kapsamında istihdam edilecek 100 bin işsize de 9 ay boyunca asgari ücret ödenecek. Fonun kasasından 1.9 milyar lira çıkacak. Mesleki eğitim programı kapsamında 100 bin kişiye ise kurs verilecek. Kursiyerlere günlük 20 lira harçlık ödeniyor. Fona maliyeti 700 milyon lira. Programın fona maliyeti 2.4 milyar lira.

EMEKLİLER DE UNUTULMADI

Vaadlerin içinde yok yok emekliler, kadınlar, babaanneler... aklınıza ne gelirse. İşte bunlardan birkaçı:

* Emekliye maaşlarına promasyon
* TOKİ eliyle 250 TL taksitle emeklilere konut sahibi olma imkanı sağlanacak.
* Torun bakan büyükannelere 425 lira maaş bağlanacak.
*  Kadın girişimcilere 50 bin lira devlet destekli hibe kredisi.
* Kadın girişimcilere yüzde 85 oranında kefalet imkanı.
* Kadınların iş gücüne katılması kolaylaştıracak.
* Çalışan anneler ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta yarı zamanlı çalışıp, tam gün ücreti alacaklar.

ÖTV İNDİRİMİ

* Beyaz eşya ve mobilya alacak olan vatandaşlara 30 Nisan Pazar gününe kadar ÖTV indirimi sağlanacak. * İşletme sahiplerine KOSGEB aracılığı ile 50 bin TL faizsiz kredi verilecek.
* Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulnacak.
* Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. İş Kurumu eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek.
* Genel Sağlık Sigortası prim borçları yeniden yapılandırılacak

GENÇLERE YENİ VAATLER

Referandum yatırımı olarak değerlendirilen vaad yağmurunda gençlere de geniş yer ayrıldı. Bunlar arasında dikkat çekenler şöyle sıralanıyor:

*) Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılırken, seçilme yaşı da 18'e inecek. 
*) Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar proje karşılıksız maddi destek verilecek
*) Gençlere 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi sağlanacak.
*) Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti oluşturulacak.
*) İlk kez işe giren gencin maaşı bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.
*) Lise ve üniversite mezunlarının genel sağlık sigortalarını, gelir testine bakılmaksızın, iki yıl boyunca  devlet karşılayacak.
*) 15 Temmuz dahil tüm şehitlerimizin çocuk ve eşleri dilediği üniversitede özel öğreci olacak.
*) Tüm okullara tam gün eğitime geçilecek.
*) Gençlerin yetiştirilmesi için öğretmen akademisi kurulacak.
*) Meslek eğitimi yeniden yapılandırılacak.
*) Öğrencilerin kaderi tek bir sınava bırakılmayacak; Üniversite sınavları yılda birçok kez, iki, mümkünse üç kez yapılacak.