Reflü olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Reflü olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Mide rahatsızlıklarından olan reflü tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olarak kişilerin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Peki, reflü tam olarak nedir, nasıl tedavi edilir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, reflü hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladı. Peki, reflü tam olarak nedir, nasıl tedavi edilir?

Midenizin girişinde alt özofagus sfinkteri (LES) adı verilen bir kas halkası olan bir kapakçık vardır. Normal olarak, LES, yemek geçtikten hemen sonra kapanır. LES tamamen kapanmazsa veya çok sık açılırsa, mideniz tarafından üretilen asit, yemek borunuzun içine doğru hareket edebilir. Bu, mide ekşimesi denilen yanan bir göğüs rahatsızlığı gibi semptomlara neden olabilir. Asit reflü belirtileri haftada iki defadan fazla olursa, gastroözofagealreflü hastalığı (GERD) olarak da bilinen asit reflü hastalığınız olabilir.

REFLÜNÜN SEBEPLERİ NEDİR?

Reflü hastalığının yaygın bir nedeni, hiatal herni adı verilen mide anomalisidir. Bu, midenin üst kısmı, midenizi göğsünüzden ayıran bir kas olan diyaframın üzerinde hareket ettiğinde meydana gelir. Normalde, diyafram, asidi midemizde tutmaya yardımcı olur. Ancak hiatal herni varsa, asit özefagusunuza taşınır ve reflü hastalığı semptomlarına neden olabilir.

Reflü hastalığı için diğer yaygın risk faktörleri ise şunlardır:

Büyük öğünler yemek veya yemekten hemen sonra uzanmak

Fazla kilolu veya obez olmak

Ağır bir yemek yemek ve sırt üstü yatmak ya da belden aşağı eğilmek

Yatmadan önce aperatif

Narenciye, domates, çikolata, nane, sarımsak, soğan veya baharatlı veya yağlı yiyecekler gibi belirli yiyecekleri yemek

Alkol, gazlı içecekler, kahve veya çay gibi belirli içecekleri içmek

Sigara içmek

Hamile olmak

Aspirin, ibuprofen, bazı kas gevşeticiler veya tansiyon ilaçları almak

REFLÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Reflünün yaygın belirtileri arasında mide ekşimesi, midenizden karnınıza veya göğsünüze veya hatta boğazınıza kadar hareket edebilen yanıcı bir ağrı veya rahatsızlık, boğazınıza veya ağzınıza yerleşen ekşi veya acı bir tat bulunmaktadır.

Reflü hastalığının diğer semptomları ise şişkinlik, kanlı veya siyah dışkı veya kanlı kusma, geğirme, disfaji - boğazına sıkışmış yiyecek hissi, hıçkırık, mide bulantısı, bilinen bir sebep olmadan kilo kaybı, hırıltı, kuru öksürük, ses kısıklığı veya kronik boğaz ağrısıdır.

REFLÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Haftada iki veya daha fazla kez asit reflü belirtileri varsa veya ilaçlar kalıcı bir rahatlama getirmiyorsa doktorunuza gidilmesi gerekebilir. Mide ekşimesi gibi semptomlar, özellikle yaşam tarzı değişiklikleri, antasitler veya asit engelleyici ilaçlar bu semptomları azaltmaya yardımcı olursa, asit reflü hastalığının teşhisinin anahtarıdır.

Bu adımlar yardımcı olmazsa veya sık veya ciddi semptomlarınız varsa, doktorunuz tanıyı onaylamak ve diğer sorunları kontrol etmek için testler isteyebilir. Özofagusmanometrisi, özofagus ve alt özofagussfinkterinin işlevini ve hareketini kontrol edebilir.

pH izleme yemek borunuzdaki asidi kontrol edebilir. Doktor, yemek borunuza bir cihaz yerleştirir ve yemek borunuzdaki asit miktarını ölçmek için 1-2 gün boyunca yerinde bırakır.

Endoskopi yemek borusu veya midenizdeki problemleri kontrol edebilir. Enfeksiyon veya anormallikler açısından mikroskop altında doku örneklerini kontrol etmek için endoskopi sırasında bir biyopsi alınabilir.

DİYETLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Reflü hastalığını tedavi etmenin en etkili yollarından biri semptomları tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınmaktır. Gün boyunca daha küçük öğünleri daha sık yiyin ve yediğiniz yiyecek türlerini değiştirin. Sigarayı bırakın. Yastığınızı 4-5 cm yükseltebilirsiniz. Yatmadan önce en az 2 ila 3 saat öncesinde yemeyi kesin. Dar kıyafetler veya dar kemerler kullanmayın. Aşırı kilolu veya obezseniz, egzersiz ve diyet değişiklikleriyle kilo vermek için gerekli adımları atın.

REFLÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Birçok durumda, ilaçlar ile birlikte yaşam tarzı değişiklikleri asit reflü hastalığının semptomlarını kontrol edilebilir.

İlaçlar asit reflü hastalığı belirtilerini tamamen çözmezse ve belirtiler yaşamınıza ciddi şekilde engel oluyorsa doktorunuz ameliyat önerebilir. Günlük ilaç kullanımı etkili değilse, GERD semptomlarını azaltmak için kullanılan cerrahi tedavi önerilir.

Fundoplikasyon adı verilen bir cerrahi prosedür daha fazla reflünün önlenmesini sağlar. Midenizin üstünü kullanarak yapay bir kapak oluşturur. İşlem, midenin üst kısmını kendi etrafında sarmayı, asit geri akışını önlemeyi ve hiatal fıtığı tamir etmeyi içerir. Cerrah bu işlemi laparoskopik olarak  gerçekleştirir.