Remzi Özdemir faiz kararının ardından dolarda neler olacağını açıkladı

Remzi Özdemir faiz kararının ardından dolarda neler olacağını açıkladı
Yeniçağ Gazetesi yazarı ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Norveç bile faiz oranlarını arttırdığını hatırlatan Özdemir, "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Merkez Bankası''nın  faizleri 100 baz puan düşürmesini değerlendiren ekonomist Remzi Özdemir, kararı şöyle değerlendirdi:

"Merkez Bankası Saray’ın baskısına daha fazla dayanamayarak faizleri 100 baz puan düşürdü. Merkez Bankası’nın bu kararı borsayı düşürdü dövizi ise yükseltti.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Bütün dünya Merkez Bankaları faiz yükseltirken, Merkez Bankası sarayın baskısına dayanamayarak faiz indirdi. En son bu sabah petrol zengini Norveç bile faiz oranlarını arttırmıştı.

Daha dün 20 analistin katıldığı bir ankette tümü Merkez Bankası için faiz indirmeyecek demişti. Hepsi yanıldı. Aslında yanılmalarının nedeni kötü analist olduklarından değil. Merkez Bankası analitik bir karar vermedi.

Verilen karar tamamen siyasetin etkisi altındadır.

Bundan sonra ne olacak?

Merkez Bankası’nın aslında bu kararı piyasa tarafından biraz satın alınmıştı. Başkan Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon söylemi faiz indiriminin işaretiydi. Bu da doları 8.280 den 8.600 TL’ye kadar çekmişti.

Doların bir süre daha bu seviyelerden sonra hafif gevşeme olasılığı var: Ancak kasım ayı itibariyle Türk lirasını zor günler bekliyor. FED’in varlık azaltımı ve hemen arkasından faiz artış kararı başta Türk lirası olmak üzere tüm gelişmekte olan ülke paralarını olumsuz etkileyecek. Zaten güvenli liman olarak görülen altın da düşüyor. Çünkü ABD faizlerinin yükselmesi güvenli liman olarak paranın buraya yönelmesine neden olacak."

İlgili Haberler