Reuters: “Dışişleri Bakanlığı’nın Uygur Türkleri açıklaması seçim yatırımı”

Reuters: “Dışişleri Bakanlığı’nın Uygur Türkleri açıklaması seçim yatırımı”
Çin'in Ankara Büyükelçisi Deng, Çin şirketlerinin Türkiye yatırımlarını Doğu Türkistan'daki zulme karşılık sus payı olarak gösterdi. Reuters ise haberin yorum kısmında, Dışişleri tarafından yapılan uyarının seçim yatırımı olabileceğine vurgu yaptı.

Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li, geçtiğimiz günlerde Reuters'e verdiği demeçte, Türk Dışişleri Bakanlığı kanalınca, Uygur Türkleri ile ilgili yapılan açıklamaya tepki göstermiş, tehditvari açıklamalarda bulunmuştu. Reuters, haberin yorum kısmında Dışişleri tarafından yapılan uyarının seçim yatırımı olduğuna vurgu yaptı. Haberin ilgili kısmında, "Türkiye gözlemcileri, Ankara’nın meseleyle ilgili yorum yapmasını, 31 Mart yerel seçimlerinin bir parçası olabileceğini ve Türk yetkililerin, seçimlerin bitmesinden sonra eleştirilerini sürdürmeyeceklerini söylediler" ifadesi kullanıldı.

Büyükelçi Deng, “Dostlar arasında anlaşmazlıklar veya yanlış anlamalar olabilir, ancak bunları diyalog yoluyla çözmeliyiz.” açıklamasını yapmıştı. Büyükelçi, eleştiriler devam ederse, Pekin ile Ankara arasındaki ticari ilişkilerin sekteye uğrayacağı tehdidinde bulundu. İşte Deng'in, Uygur Türklerine karşılık sus payı niteliğindeki açıklamalarının tamamı ve Çin-Türkiye ekonomik ilişkileri.

“ÇİN BANKALARI TÜRKİYE'DE ARAYIŞ İÇİNDE”

Industrial and Commercial Bank of China Limited Şirketi (ICBC), 22 Mayıs 2018'de, Tekstil Bankası AŞ'nin çoğunluk hisselerini GSD Holding'ten devralarak satın alma işlemini gerçekleştirdi. Devir işlemi ile birlikte, ICBC, Türkiye'de faaliyete geçen ilk Çin bankası olmuştu. Deng, Çin bankalarının Türkiye'de yeni arayış içerisinde olduğunu söyledi.

“NÜKLEER SANTRAL PROJESİ İLE İLGİLENİYORUZ”

Deng, hangi projelerle ilgilenildiği sorulduğunda ise “Açıkçası Türkiye’nin (üçüncü) nükleer santrali projesi ile ilgilenen şirketlerimiz var ve görüşmelerini sürdürüyorlar” diye konuştu. Deng ayrıca Türkiye'yi WeChat ve AliPay gibi Çin ödeme platformlarını kabul etmeye çağırdı.

“ÇİN-TÜRKİYE ARASINDA EKONOMİK GELİŞMELER”

Dünyanın en büyük online ve mobil ticaret şirketi Çinli Alibaba, Türkiye'ye yatırım kararı almış, internet üzerinden satış yapan perakende şirketi Trendyol'daki mevcut finansal yatırımcıların tüm hisselerini 2018'in Haziran ayında satın almıştı.

BERAT ALBAYRAK 3,6 MİLYAR DOLAR KREDİ AÇIKLAMASI

26 Temmuz 2018'de Çin'den alınan kredi paketini attığı tweet ile duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" demişti. Çinli finans kuruluşlarından sağlanan 3.6 milyar dolarlık kredinin 2.4 milyar dolarının Üçüncü Köprü refinansmanı, 1.2 milyar dolarının ise BOTAŞ'ın depolama tesisleri için kullanılacağı açıklanmıştı.

“1 MİLYAR EURO DAHA BORÇ ALINACAK”

Öte yanda CHP'li Mehmet Bekaroğlu da Çin'den Ziraat Bankası ipotek olarak gösterilerek 1 milyar Euro daha kredi borçlanmasına gidileceğini iddia etmişti.