Robot süpürge tuvalete giren kadını kayda aldı. Görüntü sosyal medyada paylaşıldı

Robot süpürge tuvalete giren kadını kayda aldı. Görüntü sosyal medyada paylaşıldı
Dünyaca ünlü bir teknoloji firmasına ait olan robot süpürge, evinde tuvalete giden bir kadının görüntülerini kaydetti. Kadının tuvaletteki anlarının görüntülerinin sosyal medyada kapalı gruplarda paylaşıldığı ortaya çıktı.

iRobot''un Roomba J7 serisine ait robot süpürgeye ait yeni bir haber gündeme bomba gibi düştü. Kendi evinin tuvaletine giden kadın hayatının şokunu yaşadı. Robot süpürge kadının tuvaletteki anlarını kayıt altına aldı.

Akıllı süpürgenin kaydettiği ses, fotoğraf ve görüntüler, dünyanın dört bir yanında çalışanı olan yapay zeka geliştiricisi Scale AI şirketinin verilerinde depolanmak üzere gönderildi.

Bahsi edilen görüntüler, internete bağlı cihazların yakalayıp bulut sistemine yüklendi, ancak erişime açık olmadığı belirtildi.

MIT Tech Review, kaydedilen görüntülerin 2020''de Facebook, Discord ve diğer platformlardaki özel gruplara Scale AI bünyesinde çalışan Venezüellalı geliştiriciler tarafından sızdırıldığını duyurdu.



iRobot sözcüsü James Baussmann, Insider''a verdiği görüşte fotoğrafların sızdırıldığını doğruladı. Teknoloji firması, sorunun robotun yazılımından kaynaklandığını ve yazılımcı firmayla sözleşmenin iptal edildiğini duyurdu.

FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan konuyla ilgili iRobot Türkiye yönetiminden açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle belirtmek isteriz ki haberde paylaşılan görseller, evlerde kullanılan nihai robot süpürgelere ait değildir ve gerçeği yansıtmamaktadır.

iRobot marka robot süpürgeler satışa sunulmadan önce düzenli olarak testler yapılmakta ve ürünlerin geliştirilmesi adına çalışmalar yürütülmektedir. Haberde kullanılan ürün, 2020''de ürün geliştirme aşamasında kullanılan robotlardandır. Bu geliştirme robotları, özellikle veri toplamaya yönelik yazılım ve donanımlarla değiştirilmiştir. Eylül 2021''de pazara sunulmasından bu yana Roomba j7 Serisi kullanıcıları, makine öğrenimini desteklemek amacıyla görüntüleri kendi seçimleri dahilinde gönderebilmektedir.

Bunun yanı sıra, geliştirme robotlarına açıkça görülebilen, "video kaydı devam ediyor" ifadesi yer alan neon yeşili bir çıkartma yapıştırılmıştır. Veri toplayıcılar bununla ilgili bilgilendirilir ve verilerin nasıl toplanacağı kabul edilir.

Ürün geliştirme aşamasında kullanılan robotların çektiği bazı görüntüler, üçüncü taraf bir hizmeti sağlayıcısı olan Scale AI çalışanları tarafından sızdırılmıştır. iRobot sızıntıyı öğrendiğinde şirket, görüntülerdeki kişileri uyarmak için hemen harekete geçmiş, Scale AI ile tüm çalışmalarını derhal durdurmuş ve Scale AI şirketine fesih bildirimi göndermiştir.

Veri güvenliği ve gizliliğine çok önem veren iRobot, konuyu aktif olarak araştırmakta ve gelecekte herhangi bir üçüncü parti hizmet sağlayıcı tarafından benzer bir sızıntının olmaması için ek önlemler almaktadır."

 

İlgili Haberler